In deze Nederlandse stad mogen buurtbewoners een gratis boom ophalen

In Rotterdam-Noord mogen buurtbewoners op 24 januari een gratis boom ophalen tijdens het ‘Free Trees’ event. Bezoekers kunnen een zaailing uitzoeken van 20 tot 30 cm, die ze direct mee naar huis kunnen nemen. Ze krijgen meteen ook tips hoe ze de boom het beste kunnen verzorgen en onderhouden. Het doel? De stad leefbaar, koel en groen maken.

Free Trees Event

Het ‘Free Trees’ event is een nieuw concept om Rotterdammers bewust te maken van het belang van bomen in de stad. Het is een initiatief van Charlotte van der Heiden, die met haar non-profit organisatie Cool Down City in actie wilde komen om Rotterdam in de zomer koel te houden.

Samenwerking

Om de impact van het festival te vergroten, werkt Cool Down City samen met wijkorganisatie GroenWeb Noord. GroenWeb Noord is een netwerk van groene en sociale wijkinitiatieven in Rotterdam-Noord, dat al actief is om meer wijktuinen, geveltuinen en andere groeninitiatieven op te zetten.

Koel in de zomer

In Rotterdam wonen op dit moment 700.000 inwoners en groeien er 610.000 bomen. Cool Down City heeft uitgerekend, dat dit aantal verdrievoudigd moet worden, om de uitstoot van de inwoners te compenseren en de stad in de zomer koel te houden. Daarnaast zorgen de bomen voor schone lucht en is de stad beter bestand tegen extreme neerslag.

Ook andere steden in actie

Rotterdam is niet de enige stad, die druk bezig is om meer bomen te planten. In Amsterdam kun je als huiseigenaar subsidie krijgen om een nieuwe boom in je tuin te planten. Als huurder moet je toestemming hebben van je huiseigenaar. Er zijn uiteraard een aantal voorwaarden voor het planten van de boom en de subsidie kan wel oplopen tot 5.000 euro. De Gemeente Stichtse Vecht gaf in oktober vorig jaar 500 bomen weg aan de inwoners. De bomen werden zelfs thuisbezorgd. En misschien weet jij nog een aantal steden, die dit doen.
Het Free Trees event vindt plaats bij Stadskwekerij De Kas in Rotterdam-Noord op vrijdag 24 januari van 16:00 tot 19:00 uur.

Over de schrijver

1 gedachte over “In deze Nederlandse stad mogen buurtbewoners een gratis boom ophalen”

Reacties zijn gesloten.