Dit Deense dorp wil het meest duurzame ter wereld zijn

Scandinavië lijkt altijd net een stapje harder te lopen als het gaat om duurzaamheid. Zo ook nu. Het Deens architectenbureau Lendager Group heeft een internationale competitie gewonnen voor hun ontwerp van de UN17 Village bij Kopenhagen. In dit dorp worden 400 nieuwe huizen gebouwd, waarbij het de bedoeling is dat alle 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties worden verwerkt. Het is het eerste bouwproject ter wereld, dat deze ambitie heeft. In 2023 moet het nieuwe dorp af zijn.

Gerecyclede materialen

Het ecodorp wordt gebouwd met gerecyclede en geüpcyclede materialen, zoals beton, hout en glas. Er wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, en andere energiebesparende strategieën. De bouwmaterialen komen uit de directe omgeving van het dorp en worden lokaal verwerkt om zo de plaatselijke economie te stimuleren.

Naast de 400 huizen komt er een gemeenschappelijke keuken, kantoorruimte, een badhuis, gastverblijven en een gedeelde wasserette waar gefilterd regenwater wordt gebruikt. Verder krijgt elk gebouw een dakterras en is er veel ruimte gereserveerd voor parken en tuinen om zo de biodiversiteit te stimuleren. Er komt een kas, waar bewoners hun eigen groente kunnen verbouwen en uitruilen. En er komt een biologisch restaurant.

Un17 Village

Afval als grondstof

“De bouwindustrie is verantwoordelijk voor meer dan 30% van de wereldwijde uitstoot,” laat de Lendager Group in een persbericht weten. “Met de UN17 Village willen we laten zien hoe je groei kan loskoppelen van uitstoot door afval als grondstof te gebruiken. Groei en duurzaamheid kunnen wel degelijk hand in hand gaan en elkaar ondersteunen zonder daarbij een compromis te sluiten op het gebied van kwaliteit, schoonheid en prijs.” Het architectenbureau wil laten zien dat je toekomstige wijken en steden wereldwijd kunt bouwen van hedendaags afval.

Duurzame lifestyle

Met het dorp willen de ontwerpers niet alleen laten zien hoe je circulair kan bouwen. Ze willen ook een plek creëren voor een groene en eerlijke levensstijl. “We kijken naar de hele levenscyclus van de gebouwen, inclusief gezondheid en kwaliteit van leven,” zegt CEO Anders Lendager. “Verder willen we ongelijkheid verminderen door een diverse en sterke wijk te creëren waar iedereen kan wonen, ongeacht de gezinssamenstelling of leeftijd.”

Un17 Village

De architecten hopen dat het ecodorp een voorbeeld zal zijn voor de rest van de wereld.  Hoe lang zou het duren voor we in Nederland zo’n ecodorp bouwen?

Over de schrijver