In het Park van Morgen produceren planten licht

Planten zijn ontzettend goed in het omzetten van zonlicht in energie. Zo goed zelfs dat ze meer omzetten dan ze zelf nodig hebben. Het teveel aan opgewekte energie delen ze met het bodemleven om hen heen. Dat bodemleven zet die energie om in elektriciteit en dat hebben ze in het Park van Morgen zichtbaar gemaakt. Met licht.

Wereldprimeur

Het Park van Morgen is een groenstrook in de Rotterdamse wijk Reyeroord-IJsselmonde. In het donker lijkt het wel een sprookjesbos. Overal om je heen zie je kleine ledlichtjes tussen de planten. Die lichtjes krijgen hun energie van de planten waar ze tussen staan en dus niet van het bestaande elektriciteitsnet. Zonder dat er een windmolen of zonnepaneel aan te pas komt, heb je dus super groene energie. En daarmee heeft Rotterdam een wereldprimeur, want het is de eerste stad waar de verlichting stroom krijgt van planten.

Planten als lichtbron

In het Park van Morgen is vooral leliegras gebruikt om het slingerende voetpad te verlichten. Het afgeven van stroom werkt namelijk vooral heel erg goed bij planten, die van natte voeten houden. Water speelt dus een belangrijke rol.

Ermi van Oers, een van de bedenkers van de lichtjes in Het Park van Morgen wil met het project mensen inspireren en laten zien wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Ze vertelt: “De volgende stap wordt de technologie verder opschalen, verder doorontwikkelen en zorgen dat dit het nieuwe normaal wordt. Dat we niet beter weten dan dat planten deel uitmaken van ons energiesysteem.”

Weersomstandigheden

Het kan voorkomen dat de lichtjes niet branden. Dan weet je dat de planten even geen energie afgeven. Bij vorst of droogte sparen ze hun krachten en is er dus geen overschot waardoor de lampjes uit blijven. Maar geen nood, zodra de weersomstandigheden veranderen, herstellen de planten zich en gaat het licht weer aan. Mooi hè? Hoe de natuur dat doet. Blijf je verwonderen.

Wat vind jij van dit idee om lichtjes te laten branden met de energie van planten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

10 gedachten over “In het Park van Morgen produceren planten licht”

  1. Ik wil geen spelbreker zijn, maar als die planten altijd hun overschot aan energie aan het bodemleven afgegeven hebben, denken jullie dan niet dat dat bodemleven die energie ook nodig heeft? En dat wij het dan niet moeten gaan weghalen bij het bodemleven? Misschien hebben we bodemleven nog wel harder nodig dan lichtjes in het donker…

    1. Dat dacht ik eerst ook, maar in de video leggen ze uit dat de bacteriën de overgebleven energie van de plant opeten en daarbij als afval elektronen uitstoten, die gebruikt worden voor de lichtjes.

  2. Wow, ik wist wel dat planten en de natuur geniaal zijn en dit is prachtig. Zo kan je de natuurlijkheid van planten ook nog eens volgen en verwonderen. Geweldig initiatief van Gemeente Rotterdam. Is er idd mee informatie te verkrijgen hoe ze het doen of gewoon maar daar naar toe gaan

  3. Supertof initiatief. Dit geeft me hoop dat de mensen meer respect krijgen voor de natuur en beseffen hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen en om meer groene ruimten te creëren. Dank je!

Reacties zijn gesloten.