In Korea vonden ze het geheim voor geluk: ‘nunchi’

Heb jij ‘nunchi’? In Korea leer je het woord al op jonge leeftijd. Als je ‘nunchi’ hebt, kun je je goed inleven in anderen en dat heeft een positief effect op je geluk en succes.

Volledig op je gemak

Stel er komt een vrouw binnen op een feestje. Ze kent er niemand, maar na een paar minuten staat ze volledig op haar gemak te praten met een groepje mensen. Alsof ze er geen moeite voor hoeft te doen. Op de een of andere manier is ze in staat om contact te maken met de mensen in de ruimte. De kans is groot dat ze snelle nunchi heeft.

Snelle nunchi

Als je nunchi hebt, ben je in staat om je in te leven in wat mensen denken en voelen, zonder in hun schoenen te gaan staan. Je bent eigenlijk een soort onafhankelijke onderzoeker, die een ruimte met iedereen er in volledig opneemt.
Letterlijk betekent het dan ook ‘het opnemen van een ruimte met je ogen’, maar in de praktijk gebruik je al je zintuigen. Het is een soort super kracht, waarmee je anderen probeert te begrijpen.

Gebruik al je zintuigen

Het idee is dat je al je zintuigen gebruikt, om de ruimte waar je binnenkomt te bestuderen. En daar ook echt de tijd voor neemt. Je kunt de ruimte zien als een soort toneelstuk, waar alles een functie heeft. Het is daarom belangrijk dat je je niet alleen op de hoofdpersonen richt, bijvoorbeeld de gastvrouw van een feestje, maar op alle aanwezigen én de context waarin ze zich bevinden.

Bestudeer de interactie

In de ruimte bekijk je wie er met wie praat, op welke manier, of je irritatie, liefde of spanning ziet. Je verzamelt als het ware alle data en daarmee handel je. Als je dat snel kan, heb je kans dat je gemakkelijker contact maakt en mensen zich snel op hun gemak voelen in je gezelschap. Je geeft mensen en een ruimte namelijk oprechte aandacht, luistert goed en denkt na voordat je spreekt. Het kan je helpen in het maken van sociale contacten, maar ook bij onderhandelingen en op je werk.

Laat je niet afleiden

Snelle nunchi is niet alleen iets voor extraverte mensen, maar juist als je van nature introvert bent, kan het je helpen. Je kunt het jezelf namelijk aanleren.
Het grote gevaar voor snelle nunchi is je telefoon. Door je telefoon ben je constant afgeleid en heb je te weinig aandacht voor je omgeving. Hoe vaak zie je niet dat mensen als ze zich even niet op hun gemak voelen, hun telefoon erbij pakken. Je denkt misschien dat het je helpt, maar uiteindelijk werkt het averechts, want je mist te veel en uiteindelijk maakt dat je niet gelukkiger.
Wil je er meer over weten? Euny Hong schreef er een boek over ‘The Power of Nunchi’.

Over de schrijver