In naam van de klimaatverandering, hef belasting op toiletpapier

Hele bossen spoelen we door het toilet. Toiletpapier wordt slechts enkele seconden gebruikt, maar de schade voor milieu en klimaat zijn veel groter dan die van een benzineverslindende Hummer, aldus mensen die het weten kunnen.

Beter een gat in je hand, dan een hand in je gat
…want met WC-papier veeg je de wereld schoner


Mijn voorstel is daarom om voortaan een kleine belasting te heffen op het gebruik van toiletpapier. Ik bedoel, als de commissie Brinkman een belasting-heffing op internet mag voorstellen, alleen maar om kranten te redden die juist heel veel bossen kosten, dan mag de commissie Frissewind toch wel belasting vragen voor toiletpapier om die bossen weer te redden?

Meteen in heel Europa invoeren die regel, want daar verbruiken we 22 miljard rollen per jaar. Met 1 cent belasting halen we dan 220 miljoen euro op. Een mooi bedrag om te investeren in duurzame energie!

In Friesland draait het dorp Makkinga al helemaal op stront, en wat zou het mooi zijn als we van die 220 miljoen euro een hele stad op toiletpapier laten draaien.

En nee, diarree wordt niet belastingaftrekbaar in mijn plan!

Over de schrijver

3 reacties op “In naam van de klimaatverandering, hef belasting op toiletpapier”

 1. Ja, laten we een aparte wet schrijven voor ieder klein dingetje dat het milieu belast en belasting gaan heffen naar rato van de relatieve milieuschade.

  Natuurlijk moeten we dan wel regelmatig die wetten evalueren om te kijken of de schade aan het milieu afgenomen is voor dat product, bijvoorbeeld door technologische verbeteringen.

  En we moeten natuurlijk wel differentiëren naar specifieke varianten van het product. Zo zal de belasting op kringlooppapier toch lager uit moeten vallen dan die op 6-laags velletjes van katoen met lotion.

  En om te voorkomen dat mensen allerhande producten stiekem toch onbelast lopen te verkopen, zal er regelmatig steekproefsgewijs gecontroleerd moeten worden. We willen natuurlijk niet dat iemand clandestien wc-papier gaat verkopen als “zachte schrijfblokken” alleen omdat de belasting die we daarop heffen toevallig lager is.

  Denk alleen al aan de enorme werkgelegenheid die dit schept! De brigade ambtenaren die we nodig hebben om al die wetten te bedenken, te schrijven, bij te houden, te controleren en te beheersen is op zich al genoeg om de werkloosheid in Nederland in een klap op te lossen.

  Balkenende kan de pot op met zijn beleid! 10% minder ambtenaren? Wat dacht je van 100% extra! En allemaal een electrische lease-bak terwijl we toch bezig zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020