In Nederland zijn vrouwen het beste af

Flickr By Ruurmo
Foto By Ruurmo On Flickr

Nederland is voor vrouwen het beste land ter wereld volgens de Human Development Index. Ons land scoort het hoogst op de gender-gelijkheid. Ofwel de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn in Nederland het kleinst.

Sinds 1990 publiseert de VN elk jaar de Human Development Index. In deze Index wordt de ontwikkeling van 169 landen vergeleken, niet alleen op economische cijfers zoals inkomen per hoofd van de bevolking, maar ook op gezondheid en educatie. En tegenwoordig ook op eerlijke welvaartsverdeling en gender-gelijkheid.

Nederland staat bovenaan in de lijst van gender-gelijkheid, gevolgd door Denemarken, Zweden en Zwitserland. Hierbij is gekeken naar de arbeidsmarkt, onderwijs, deelname in de politiek en vrouwelijke gezondheid.

Meer status van vrouwen betekent meer kraamzorg

Vrouwelijke gezondheid, gemeten door het aantal tienerzwangerschappen en kraamsterfte, is de belangrijkste indicator. De kans op kraamsterfte wordt kleiner door onderwijs, goede voeding, toegang tot anticonceptie en goede kraamzorg. Deze services zijn niet altijd toegankelijk voor vrouwen, ook al zijn ze niet kostbaar.  De aanwezigheid is niet afhankelijk van economie van een land maar van de status van vrouwen. Zo heeft Iran bijvoorbeeld een hoger gemiddeld inkomen dan Costa Rica maar is de kraamsterfte in Iran 4,5 keer hoger dan in Costa Rica.

Hdr 2010 En Figure5.4
Foto: Human Development Report

In geen enkel land gendergelijkheid

Maar al te vaak worden vrouwen en meisjes achtergesteld in de mogelijkheid tot deelname op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Er zijn grote stappen gemaakt sinds 1990 maar nog altijd is er nergens gelijkheid. In 2008 was Rwanda het eerste land waar meer vrouwen dan mannen in de regering plaatsnamen. Wereldwijd zitten er gemiddeld slechts 16 procent vrouwen in nationale regeringen.

Ook in Nederland, de nummer 1 in de lijst, is er nog nooit een vrouwelijke premier geweest en is de deelname van vrouwen in de politiek beduidend minder dan die van mannen. De Human Development Index zegt bovendien niets over de verschillen in salarissen tussen vrouwen en mannen, omdat hier wereldwijd te weinig gegevens over zijn om vergelijkingen te kunnen maken tussen landen.

bron: Human Development Report

lees ook:
Waarom vrouwen langer leven

Opimistisch nieuwsoverzicht: meer is beter

We winnen de strijd tegen kindersterfte

Over de schrijver

2 reacties op “In Nederland zijn vrouwen het beste af”

  1. Jammer dat ook in Nederland vrouwen niet dominanter naar voren worden gebracht of zichzelf naar voren brengen. Ik denk dat vrouwen bijna álles beter kunnen dan mannen. Vooral economisch zou het een verademing zijn. Immers zuinig zijn, efficiënt met budgetten kunnen omgaan, organiseren, daarin onderscheiden vrouwen zich van mannen. Verder hebben vrouwen geen last van een hoeveelheid testosteron die maakt dat mannen handelen uit competitie- of competentiedrang.

    Vrouwen aan de macht.

    Dit schrijft een man.

  2. Dit alles onder de aanname dat mensen (dus mannen èn vrouwen samen) het beste af in Nederland. Ik zou de uitspraak afzwakken naar "Nederland heeft eerlijkste verdeling tussen mannen en vrouwen". Als de gelijkheid het hoogst zou zijn in Congo zou immers niemand beweren "In Congo zijn vrouwen het beste af."

    Tenzij vrouwen gelijkheid waarderen boven al het andere in hun leven, maar zelfs als man durf ik dat wel te betwijfelen.

Reacties zijn uitgeschakeld.