In sommige landen is windenergie al goedkoper dan kolenstroom

2035029869 54C7Afa1B4 B
Wordt Het Wind Of Kolen? Foto: Johnthescone, Flickr

Kolencentrales gelden als één van de goedkoopste leveranciers van elektriciteit. Kolen zijn goedkoop, en de centrales kunnen gebouwd worden met bekende, beproefde technologie. Toch winnen in steeds meer landen windmolens het van kolencentrales, ook op prijs. De wind blaast namelijk overal gratis. En door innovaties worden windmolens steeds efficiënter. Dat meldt het Amerikaanse wetenschapsblad New Scientist.

In Australië bijvoorbeeld kost windenergie bijvoorbeeld tussen de 80 en 113 Australische dollar per geleverde megawattuur elektriciteit. Kolencentrales leveren dezelfde hoeveelheid stroom voor 126 Australische dollar. En de CO2-belasting is in deze prijs nog niet meegerekend. De overheid heft nog 50 Australische dollar kolentaks per megawattuur.
Ook in Brazilië troefden de afgelopen vijf jaar voorstellen voor windmolenparken die van kolencentrales af bij openbare aanbestedingen. Windmolens leveren daar ook goedkopere elektriciteit.
Volgens de New Scientist is er de laatste jaren grote vooruitgang geboekt op het terrein van windenergie: windmolens zijn groter, efficiënter en goedkoper te bouwen. Ook weten bedrijven steeds beter hoe ze de molens in windparken zo efficiënt mogelijk kunnen plaatsen.
Het prijsverschil tussen kolencentrales en windmolens hangt af van lokale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van goede locaties voor windmolens, of de afstand tot kolenmijnen. Maar de populaire gedachte dat windmolens op subsidies draaien, wordt steeds vaker gelogenstraft.
Bron: New Scientist
Lees ook
De beste aanbieders van groene stroom
Wind
Vernieuwd: dossier zonne-energie

Over de schrijver

6 gedachten over “In sommige landen is windenergie al goedkoper dan kolenstroom”

  1. Jammer een juiste kop is blijkbaar onbelangrijk.
   Subsidie is maar wat je meetelt. Voor de vervuiling en de CO2 uitstoot mag een kolencentrale best belast worden. Een windmolen(park) mag beloond worden voor gunstige plant gevolgen beschreven als:
   http://www.ipsnews.be/artikel/windmolens-goed-voo
   Anderen zullen windmolens juist willen belasten voor hun nadelen:
   Windenergie kan slechts fractie van wereldwijde energieverbruik leveren http://www.lowtechmagazine.be/2011/09/windenergie
   Oorlog om windenergie? http://www.lowtechmagazine.be/2010/02/windschaduw

    1. Ja dat over de mogelijke omvang van windenergie verschillende berekeningen ronddwarrelen is duidelijk. De praktijktoets zal uitkomst moeten bieden.
     Het artikel over het windmolenvoordeel voor planten is het leukst

Reacties zijn gesloten.