De inboedelverzekering; ook handig voor de minimalist

Steeds meer mensen kiezen voor een minimalistisch leven en zijn flink aan het ontspullen. Wanneer je vervolgens de maandelijkse uitgaven bij langs loopt, komt misschien de vraag; hebben we eigenlijk wel een inboedelverzekering nodig? Een inboedelverzekering is niet verplicht. Je bepaalt dus zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Of dit verstandig is, hangt af van verschillende factoren. Oók voor de minimalist met weinig inboedel. In dit artikel lees je alles wat je moet weten wanneer je twijfelt of je een inboedelverzekering nodig hebt.

Wat is een inboedelverzekering precies?

Een inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen die je normaal gesproken thuis bewaart en die van jou zijn. Oftewel je inboedel. Kort door de bocht genomen, gaat het hierbij om alle spullen die je kunt pakken en meenemen wanneer je zou verhuizen. Dus de spullen die niet aan je woning vastzitten.

Wat wordt gedekt door een inboedelverzekering?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn, buiten jouw schuld, waardoor schade aan je spullen ontstaat. De meest voorkomende oorzaken zijn brand, vandalisme of diefstal. Maar een inboedelverzekering dekt ook storm- en waterschade. Wanneer er bijvoorbeeld een waterleiding kapot gaat. Dit veroorzaakt niet alleen schade aan je vloerbedekking en meubilair, ook aan elektronische apparatuur zoals je laptop. En dat kan al snel flink in de papieren lopen.

Kijk naar de waarde in plaats van hoeveelheid

Om te bepalen of een inboedelverzekering de overweging waard is, kijk je naar de waarde van je spullen in plaats naar de hoeveelheid. Als minimalist puilt je kledingkast waarschijnlijk niet uit, maar misschien heb je wél een ontzettend duur jasje hangen. En als je derdehands meubelen in brand vliegen, heb je weinig te verliezen. Dit wordt een ander verhaal wanneer er een kostbaar schapenvacht op ligt. Denk daarbij ook aan andere waardevolle spullen zoals je muziekinstrument, camera, medische hulpmiddelen of de fiets in de schuur. Wist je dat zelfs huisdieren in sommige gevallen onder de inboedelverzekering vallen?

Zonnepanelen

Je eigen groene energie door zonnepanelen? Zelfs zonnepanelen vallen onder de inboedelverzekering, ondanks dat deze op het dak van je woning vastzitten. Hierdoor zou je kunnen denken dat deze onder een opstalverzekering horen. Dit heeft ermee te maken dat zonnepanelen tijdens een verhuizing meegenomen kunnen worden naar de volgende woning. Zonnepanelen zijn met een (aanvullende) inboedelverzekering gedekt tegen schade van bijvoorbeeld een ontploffing, brand, wateroverlast, schroeien, smelten, beroving, inbraak of storm bij minimaal windkracht 7. Dit geldt in de meeste gevallen niet wanneer de zonnepanelen niet goed op het dak zijn bevestigd en er tijdens een kleine storm afwaaien.

Voorwaarden en bewijs

Lees tenslotte goed alle voorwaarden door wanneer je een inboedelverzekering wilt afsluiten. Het zou jammer zijn als je door de ‘kleine lettertjes’ geen aanspraak kunt doen terwijl je dit wel had verwacht. Ook is het goed te weten dat bij het indienen van een claim, bewijs kan worden gevraagd. Hiermee moet je kunnen aantonen dat de betreffende inboedel daadwerkelijk in je woning of tuin heeft gestaan. Bij schade is dit een stuk makkelijker dan diefstal. Zorg daarom voor de zekerheid dat je in ieder geval van je meest waardevolle bezittingen een foto en/ of aankoopbon hebt.

Over de schrijver