Indiase minigrids: goedkope oplossing voor stabiele groene stroomopwekking

Foto: Mera Gao

Nu zelfs één van de grootste tegenstanders van windenergie om is, kunnen we flink veel nieuwe windmolens verwachten in de komende jaren. Maar hoe moet deze wisselvallige leveranciers van elektriciteit in het huidige elektriciteitsnet worden ingepast? Er wordt veel verwacht van een gigantisch Europees “smartgrid” dat stroom over heel Europa kan verdelen, zodat vraag en aanbod altijd matchen. In India denken ze juist andersom. Daar verwachten ze juist veel van “minigrids”, die verrassend goedkoop en effectief zijn.
In India zijn hele gebieden waar mensen niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. En ook als dat wel het geval is, valt de stroom nog regelmatig uit. Daarom ontwikkelen verschillende bedrijven “minigrids”. Dit zijn kleine, lokale elektriciteitsnetwerken, vaak niet groter dan enkele vierkante kilometers. Een combinatie van biogasinstallaties en zonnepanelen zorgen dat ook de meest afgelegen dorpen 24 uur per dag schone energie tot hun beschikking hebben.
De minigrids leveren de energie ook een stuk goedkoper. Indiase huishoudens maken nu vaak gebruik van dure, gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen en branders.
Experts verwachten dat het zo’n 5 miljard dollar kost om alle Indiase dorpjes op minigrids aan te sluiten. Dat is minder dan de Indiase overheid nu betaalt aan kerosinesubsidies. “Toegang tot energie voor allen is niet iets wat we niet kunnen betalen,” aldus een van deze experts.
Update
Deze video geeft een mooi beeld van deze Indiase minigrids:

Bron: Forum for the Future
Lees ook
Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk
Windmolens voor de kust niet langer politiek taboe
Luchtbatterij lost grootste probleem groene stroom op

Over de schrijver

5 reacties op “Indiase minigrids: goedkope oplossing voor stabiele groene stroomopwekking”

 1. Kersone lamps of kaarsen zijn een zeer ineffciente manier van lichtopwekking. Zonne-energie met batterijen en LED-lampen concurreren daar makkelijk mee.

  1. KERSONE? Of is kerosine lamp bedoeld? In wiki staat daarover:
   Kerosene lamps consume an estimated 77 billion litres of fuel per year, comparable to annual U.S. jet fuel consumption of 76 billion litres per year.

 2. Een gebrekkig net is een bekend probleem in die landen, dus niet nieuw.
  De meeste armen wonen in de stad. Daarvoor is de oplossing biogasinstallaties onzinnig.
  "minigrids" zou de oplossing, maar wat dit is wordt niet uitgelegd?
  Wat is de zin van deze site als ik het steeds weer zelf moet uitzoeken?

  1. Misschien helpt t je ontwikkelen als je zelf ook nog wat informatie moet zien te vinden.
   Het gaat hier duidelijk om de dorpen. De meeste mensen zijn daar financieel arm, dorp of stad.
   Het woord grid is al zo vaak voorbij gekomen de laatste tijd dat het voor geinteresseerde in energie wel duidelijk zal zijn.
   Grid is gewoon het elektrischiteits netwerk. En om continuitijd te krijgen in een mini netwerk heb je een tussen oplossing nodig die de zon en windloze momenten opvangt. Biogas dus.

Reacties zijn uitgeschakeld.