Infografiek: zo bespaar je honderden euro’s op een wasdroger

(Gastblog door Gijs de Reeper, directeur van Greenem) Je kunt honderden euro’s verdienen als je de juiste wasdroger koopt. Niet het goedkoopste model, maar het iets duurdere, zuinigere model is de beste keuze voor het milieu en je portemmonnee. Groene vergelijkingsssite Greenem vindt een warmtepompdroger de beste keuze en legt met een heldere infografiek eenvoudig uit waarom.
Een doorsnee kwaliteitswasdroger kost in aanschaf zo’n €425, terwijl je voor een warmtepompdroger ongeveer €725 neer moet tellen. Een flink verschil. Maar als je gaat kijken naar de levensduur van een gemiddelde droogautomaat (13 jaar), dan zie je dat de warmtepompdroger toch goedkoper is. Een wasdroger is een echte energievreter die wel 20% van het elektriciteitsverbruik van een huishouden kan verbruiken. De warmtepompdroger kan, door gebruik te maken van geavanceerde technologie, de energiekosten met wel 70% verlagen. Hierdoor hebben ze een energielabel dat kan oplopen tot het superzuinige A+++++ (5 plusjes!).
Hoe zit dit dan? Kijk hieronder naar de rekensom die dit laat zien.
Doorsnee wasdroger: Elke keer dat je een standaard wasdroger gebruikt, kost dit ongeveer één euro aan stroom. Een gezin van drie personen gebruikt het apparaat gemiddeld 143 keer per jaar, en dat dus 13 jaar lang. Uiteindelijk betaal je daarmee €1860 aan elektriciteit.
Warmtepompdroger: Deze energiezuinige droger kost maar €0.34 per keer, waardoor de rekening uiteindelijk oploopt tot slechts €630.
De €300 hogere aanschafprijs verdien je dus dubbel en dwars terug door de 1250 euro lagere energiekosten. Bovendien verlaag je op deze manier je CO2-uitstoot flink.
Een verdere vergelijking tussen de normale en energiezuinige wasdroger kun je bekijken op de infografiek onderaan dit artikel.
Over de auteur: Gijs de Reeper is de oprichter en directeur van Greenem, de groene vergelijkingswebsite. Op Greenem vergelijk je producten zoals wasdrogers niet alleen op aanschafprijs, maar geven we ook op onafhankelijke wijze gepersonaliseerd inzicht in de energiekosten.

Bron: Greenem
Lees ook
Dossier: besparen op energie
Eco-fabulous funshoppen: meld je aan voor de avondwinkel
Groene stroom: de beste aanbieders

Over de schrijver

8 reacties op “Infografiek: zo bespaar je honderden euro’s op een wasdroger”

 1. Is dit nog steeds actueel. Wil een warmtepompdroger gaan kopen maar vraag me af of dit voor mij de juiste keuze is.
  Ik droog max 1 x per week.
  Vraag een warmtepompdroger of toch een condensdroger

 2. Maar wat minstens zo belangrijk is, en waarover nauwelijks iets te vinden is op internet, is, hoeveel droogbeurten zo´n apparaat meegaat. Helaas is het niet mogelijk een droger te leasen, dan zou de kwaliteit van de apparaten vast een stuk verbeteren. Want nu moet je iedere tien jaar een nieuwe kopen, terwijl dat nergens voor nodig is.

 3. Natuurlijk, natuurlijk, helemaal geen wasdroger gebruiken is *nog* zuiniger. Helaas is dit voor sommige mensen simpelweg niet weggelegd: wanneer je geen tuin hebt wordt het lastig, en helemaal wanneer je ook geen (overdekt) balkon ter beschikking hebt.
  Het is een feit dat veel mensen een wasdroger hebben (~70% van de huishoudens). En wanneer je er een hebt of koopt, laten zie je met deze infographic hoeveel het scheelt door over te schakelen naar een zuinige warmtepompdroger: een hoop!

 4. @AnneTanne, Splinter77 en Adine Versluis omdat als je een klein huis hebt met weinig of geen tuin, en je bovendien alle dagen weg bent je al vrij snel tot de conclusie komt dat een droger de meest logische conclusie is …….vooral als je zoals ik een tuintje hebt waar nog al veel ""beloping"" plaats vindt
  Ben nu bezig met een schutting rondom en een droogruimte onder een doorzichtig golfplaten afdakje
  als dit over ? een paar maanden of ik hoop weken klaar is verheug ik me inderdaad nu al op geld uitsparen 🙂
  mijn buren echter hebben deze luxe niet met een nog kleiner tuintje………….

 5. Hoe zou de berekening worden als je zonnepanelen (veel) meer leveren, dan je verbruikt,
  met het grote verschil tussen de kWh prijs uit het net en de terugleverprijs aan het net?

 6. Gewoon een ouderwetse droogmolen kopen kan natuurlijk ook 😉 Da's nog beter voor het milieu, je verbrandt calorieën tijdens het ophangen en afhalen én je kleding gaat langer mee!

Reacties zijn uitgeschakeld.