Infographic: dit is echt gevaarlijk in de Middellandse Zee

Nee, het zijn niet haaien, noch kwallen of roofzuchtige vissen. Afval, en met name plastic bedreigt de zee. Een Catalaanse organisatie maakte deze originele infographic om duidelijk te maken wat echt gevaarlijk is in zee.

gevaarlijk
Foto: Agència Catalana de l’Aigua and Generalitat de Catalunya.

In Nederland

Ieder jaar organiseert Stichting De Noordzee een Beach Clean Up Tour. Samen met zoveel mogelijk vrijwilligers maakt de stichting de hele Noordzeekust afvalvrij. Van 2004 tot en met 2015 onderzocht Stichting De Noordzee hoeveel afval er op de Nederlandse stranden ligt en wat de samenstelling en afkomst van het afval is. Uit dit onderzoek blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval liggen. 92% van dit afval is plastic afval en dat is heel gevaarlijk. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt of zien zij het aan voor voedsel waardoor het in onze voedselketen terechtkomt. Lees hier meer over de Clean Up Tour.

Andere oplossingen

Dit Spaanse duo heeft een drijvende prullenbak (een Seabin) ontworpen dat afval, olie en wasmiddelen in havens of meren opvangt. De Seabin ligt aan de oppervlakte van het water en zuigt al het afval in de prullenbak. De Seabin staat in verbinding met een waterpomp op de kant. Het water dat meegezogen wordt gaat via de pomp weer terug de haven (of het meer) in. In de pomp wordt olie en water van elkaar gescheiden, dus alleen het schone water gaat terug. Lees hier meer over de Seabin.
De Nederlandse student Boyan Slat (20 jaar) bedacht een plan om oceanen op te ruimen, the Ocean Cleanup Array, dat hij in 2012 begon uit te werken. Het idee van Slat is om drijvende stukken band op zee te installeren. Deze vormen samen een barrière. Het systeem werkt op zonne-energie, maar het plastic zelf komt door de stroming van het water op de juiste plek.

Over de schrijver

1 reactie op “Infographic: dit is echt gevaarlijk in de Middellandse Zee”

Reacties zijn uitgeschakeld.