Infographic: waarom oerwoudvrij ijs beter is voor de wereld

Teken voor een oerwoudvrije MagnumJe zou het niet zeggen, maar er zit behoorlijk wat “oerwoud” in een Magnum. Het roomijs dat voor de ijsjes gebruikt wordt, is afkomstig van koeien die bijgevoerd worden met soja uit Zuid-Amerika. En dat is een slechte zaak voor de wereld en het klimaat. Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief zijn een actie gestart om Unilever, de grootste ijsmaker ter wereld, te vragen om oerwoudvrij ijs te gaan maken.
update

Oerwoudvrij ijs. Foto: Pierre Crom, Milieudefensie
Oerwoudvrij ijs. Foto: Pierre Crom, Milieudefensie
18 september bood Milieudefensie 17.500 handtekeningen aan Unilever aan.

Het probleem: soja uit Zuid Amerika

Wat is het probleem met soja uit Zuid Amerika? De soja voor onze zuivel wordt zeer grootschalig geteeld, voornamelijk in Brazilië en Argentinië. Voor de enorme sojaplantages worden grote stukken natuur opgeofferd en lokale boeren worden gedwongen hun land te verlaten. De productie brengt veel vervuiling met zich mee en de eenzijdige teelt leidt tot verschraling van de grond. Het vervoer van al die miljoenen tonnen soja overzee is natuurlijk ook niet milieuvriendelijk. En omdat we dáár, in Zuid-Amerika, de grond uitputten maar hiér, in Europa, de mest produceren is bovendien de natuurlijke kringloop verbroken.

De oplossing: oerwoudvrij ijs

Alle reden om dit te veranderen, dus. Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief willen ijs van koeien die regionaal verbouwd voer eten: goed voor koe, mens en milieu. En dat kan heel goed. Het is nog niet zo lang geleden dat onze koeien elke dag louter voer van Nederlandse bodem aten. Gras natuurlijk, maar ook eiwitrijke gewassen als veldbonen en erwten, lupines en eigen, Europese soja.

Infographic over oerwoudvrij ijs

Deze handige infographic legt eenvoudig uit wat het probleem is met soja, en waarom oerwoudvrij ijs de oplossing is.
Kleine Hoefprint oerwoudvrij ijs. Foto: Milieudefensie

Over de schrijver

1 reactie op “Infographic: waarom oerwoudvrij ijs beter is voor de wereld”

  1. Ijs gemaakt met melk is sowieso milieu onvriendelijk!! Er zijn genoeg lactatie vrije varianten. Zelfs Cornetto en Magnum hebben dit op de markt nu. Niet voor niets…. vooruitziende blik.
    Zie cowspiracy

Reacties zijn uitgeschakeld.