Inhaalslag klimaatdoelen met een landelijk Low Car Diet

Op het slotevenement van de zesde Low Car Diet-editie is vandaag op 17 november bekendgemaakt dat Arcadis de grote winnaar is. Deze najaarseditie hebben in totaal 1200 deelnemers in 30 dagen voor 50,6 ton CO2-besparing gezorgd. “Als alle forenzen in Nederland, zo’n 4,5 miljoen, een permanent Low Car Diet zouden invoeren, kunnen we een derde van de doelstellingen van het SER-Energieakkoord op mobiliteit halen”, aldus projectleider Naard Hermans.
Op het hoofdkantoor van Strukton is Arcadis als winnaar van de najaarseditie van het Low Car Diet 2016 uit de bus gekomen; het bedrijf bespaarde 9 ton CO2-uitstoot. Deze editie van de wedstrijd, waarin deelnemers 30 dagen lang zo duurzaam mogelijk reisden, stond de langdurige gedragsverandering centraal. “Wij zijn erg blij dat we dit jaar gewonnen hebben en doen al enkele jaren mee. Voor ons gaat het veel verder dan 30 dagen en zijn we er dagelijks mee bezig”, aldus Mark Pel, Arcadis financieel manager Europa en voorzitter van de U15. De andere organisaties in de Top 5 zijn respectievelijk: gemeente Heerhugowaard, gemeente ’s-Hertogenbosch, Antea Group en Hogeschool Rotterdam. Tevens waren er prijzen voor de deelnemers die de meeste kilometers op de fiets, in het OV en de elektrische auto maakten.
De effecten van de gedragscampagne zijn duidelijk: Van 10 oktober t/m 9 november werden door de deelnemers 34% meer openbaar vervoer kilometers gemaakt, 34% meer fietskilometers en 38% minder autokilometers. Op alle pijlers werd een derde of meer gewonnen. “Dit zorgt uiteindelijk voor minder auto’s in de spits, schoner reizen met het OV en meer beweging. De dagelijkse reiziger kan hier meteen zelf mee aan de slag”, zegt mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg. In workshops van onder andere verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en Lector Future Mobility Frank Rieck zijn de aanwezigen van het slotevenement praktische handvatten geboden om hun nieuwe gedrag en vervoerswijze vast te houden.

Iedereen aan een Low Car Diet

Dit Low Car Diet staat in lijn met de voorjaarseditie van dit jaar. Ook ten opzichte van 2014 blijft de groep ‘andersreizenden’ dit nieuwe gedrag vasthouden. Hermans: “Ongeveer zestig procent van de mensen geeft aan na deelname anders en schoner reizen. De gedragscampagne heeft dus langdurige effecten. Als alle forenzen in Nederland, zo’n 4,5 miljoen, een permanent Low Car Diet zouden invoeren, kunnen we een derde van de doelstellingen van het SER-Energieakkoord op mobiliteit halen.”

Bron: Urgenda
Bron: UrgendaMomenteel ligt Nederland ver achter op schema. Inzetten op gedrag is een relatief goedkope manier om het doel van 10 Megaton besparing voor 2030 te halen. Het Low Car Diet-team gaat zich er samen met zoveel mogelijk deelnemers de komende jaren hard voor maken deze trend vast te houden en anders reizen op de kaart te zetten. De voorjaarseditie van het Low Car Diet vindt plaats van 3 t/m 28 april 2017.

Over de schrijver