Dit is waarom je inheemse planten in je tuin moet zetten

Tulpen, dahlia’s, rozen, hortensia, vlinderstruik, buxus. Het zijn allemaal planten die we graag in onze tuin hebben, maar het zijn ook allemaal zogenaamde exoten. Dat is op zich niet erg, maar voor de biodiversiteit is het goed om juist inheemse planten in je tuin te zetten. Want juist op deze voor Nederland doodnormale planten komen bijzondere insecten af.

Wat zijn inheemse planten?

Eigenlijk is het heel simpel. Inheemse planten komen van nature voor in een bepaald gebied, zonder dat de mens daar invloed op heeft gehad. Dus zonder dat we ooit naar Turkije zijn afgereisd om ze mee te nemen (tulpen) of bijvoorbeeld naar China of Japan (hortensia’s). Inheemse planten of heemplanten zijn in Nederland bijvoorbeeld de egelantier of de gewone vlier, om er alvast maar twee te noemen.

Waarom zijn inheemse planten belangrijk?

Juist de planten die hier oorspronkelijk voorkomen, zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Planten en insecten hebben zich eeuwenlang op elkaar aangepast. Zo komt het voor dat bepaalde insecten het liefst naar bepaalde planten trekken. Als daar een tekort aan is, ontstaat er ook een tekort aan deze insecten. En insecten, zo weten we inmiddels maar al te goed, zijn verantwoordelijk voor bestuiving en dus onmisbaar in de voedselketen. In die van de mens, want wij eten planten, maar ook in die van dieren. Want vogels, vissen en amfibieën eten insecten. Het is dus zaak om dit probleem bij de wortel aan te pakken en te zorgen dat de inheemse planten niet verdwijnen. Door ze bijvoorbeeld in onze tuin, balkon of op ons dakterras te zetten.

Waarom hebben we zo weinig heemplanten?

Tja, waarom eten we zo graag ananas en avocado? Wat van ver komt, is aantrekkelijk. Feitelijk komt het erop neer dat we in onze tuin iets anders willen dan wat je in de berm ziet bloeien. En dus gingen veredelaars en kwekers aan de slag. Ze kruisten en kruisten en maakten prachtige plantensoorten, die het fantastisch doen in onze tuin. Planten die lang bloeien, grote bloemen hebben, allerlei ziektes weerstaan en niet gaan woekeren. Kortom: mooie, weelderige en makkelijke planten. Prachtig natuurlijk en er is helemaal niks op tegen, maar inheemse insecten kunnen er niet zo veel mee. Alleen de honingbij van de imker uit de buurt komt er op af om nectar te snoepen.

Inheemse planten in je tuin

Zoals gezegd: er is niks mis met die prachtige exotische exemplaren in je tuin. Dus de vlinderstruik en hortensia hoeven echt niet ineens bij het grof vuil. Dat zou zonde zijn. Maar als je dit voorjaar toch aan de slag gaat met je tuin, dan is het voor de biodiversiteit een goed idee om de exoten te mixen met de inheemse planten. Ook al bloeien die vaak korter en hebben ze kleinere, subtiele bloemen: de inheemse insecten zullen je dankbaar zijn.

Bij Sprinklr kan je een inheems pakket voor 2 á 3 vierkante meter tuin kopen. In dit Inheems Paradijs zitten drie heesters en 17 kruidenplanten, die biologische gekweekt zijn. Op dit pakket hebben we voor de lezers van hetkanWEL een korting van 7 euro weten te regelen. Gebruik hiervoor de code hetkanwel2021. De code is geldig t/m 24 maart of tot het pakket is uitverkocht.

Je kan natuurlijk ook losse inheemse planten bij Sprinklr kopen. Daar zit geen korting op.

Inheemse Planten

Over de schrijver