Initiatiefwet neemt belemmeringen voor voedselbankdonaties van supermarkten weg

De Voedselbank Heeft Nu Met Name Een Tekort Aan Zuivel En Gesneden Groeten
De Voedselbank Heeft Nu Met Name Een Tekort Aan Zuivel En Gesneden Groeten

Kamerlid Carla Dik-Faber werkt aan een initiatiefwet om voedselverspilling tegen te gaan. Door deze ‘Good Samaritan law’ kunnen supermarkten niet aansprakelijk worden gesteld als ze voedsel weggeven aan de voedselbank. Dik-Faber: ‘Er zijn nu 70.000 gezinnen in Nederland die afhankelijk zijn van de voedselbank. Terwijl er bij de supermarkten jaarlijks voor 2 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid.’

Vorige week nog werd er volop actie gevoerd omdat voedselbanken kampen met enorme tekorten. Deze tekorten zijn niet ontstaan doordat er minder voedsel wordt verspild maar omdat de houdbaarheidsregels van supermarkten zijn verscherpt, aldus Ulfert Molenhuis van de voedselbank in Groningen. De aanscherping van de regels het met name als gevolg dat er veel minder zuivel en gesneden groenten binnenkomen.

Hier komt dus verandering in als het aan Kamerlid Carla Dik-Faber ligt. In Italië en de Verenigde Staten bestaat al een wet die de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de kwaliteit van voedsel dat naar voedselbanken gaat bij de overheid legt. Als de initiatiefwet wordt aangenomen, is er ook in Nederland geen regelgeving meer die donatie van voedingsmiddelen aan voedselbanken belemmert.

Anti-verspillingsexpert Daisy heeft nog veel meer tips over hoe je zelf, als consument, voedselverspilling tegen kunt gaan. Zij wil ruim 500 supertips bundelen in één mooi boek. De ontwikkeling van het boek is in volle gang, maar ze kan het niet alleen. Ze heeft ook jouw hulp nodig! Hier kan je zien hoe:

Crowdfund mee met No Waste Daisy en ontvang het Grote Keukenboek tegen voedselverspilling

Over de schrijver

4 gedachten over “Initiatiefwet neemt belemmeringen voor voedselbankdonaties van supermarkten weg”

  1. Pingback: Veel aandacht voor twitter-actie #voedselbank om geboycot eten bij Voedselbank te krijgen » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Initiatiefwet neemt belemmeringen voor voedselbankdonaties van supermarkten weg | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.