Deze 6 initiatieven zetten zich in tegen voedselverspilling

Veel mensen gooien hun voedselrestjes in de groene container. Volgens Milieu Centraal tellen al die kleine beetjes gemiddeld op tot maar liefst 50 kilo per persoon per jaar! Omdat we dat hartstikke zonde vinden delen we graag een aantal inspirerende initiatieven met je die deze kliekjes op een slimme en originele manier benutten. Bijvoorbeeld een handige app waarmee je gerechten kunt delen met je buren of een restaurant waar chefkoks de sterren van de hemel koken met voedsel dat anders in de kliko verdwijnt. Kende jij deze initiatieven al?
Deze initiatieven delen eten op straat
De Weggeefwinkel in Utrecht heeft in de laatste week van december een solidariteitskoelkast buiten gezet. Het idee is simpel: heb je eten over, dan zet je het er in. Wil je eten hebben, dan haal je het er uit. Het experiment was zo’n groot succes dat ze de koelkast dit jaar permanent buiten zetten. Je kunt hem achter de Weggeefwinkel vinden. Ze zitten aan de 2de Daalsedijk 2a in Utrecht. De winkel is open op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 17.00.
Het Braziliaanse collectief Makers Society heeft een sticker ontworpen waarmee je elke plastic zak kunt veranderen in een handig middel om eten te delen met mensen die het nodig hebben. Natuurlijk is het het beste om zo te koken dat je geen restjes over houdt, maar mocht het toch gebeuren dan kan je er volgens dit initiatief maar beter het beste van maken. Het werkt heel simpel: je plakt een ‘Prato du Rua’(Street Dish / Straat Maaltijd) sticker op een tasje met etensresten en hangt deze aan de zijkant van een container. Zo kunnen mensen die het nodig hebben het makkelijk vinden zonder dat ze onderin een afvalbak hoeven te duiken.

Instock - Arnoud Clijncke
Instock – Arnoud Clijncke


Deze restaurants koken met voedsel dat anders in de kliko verdwijnt
Instock haalt onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. Bijvoorbeeld groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van de dag of vlees en vis omdat er een overschot is. Deze ‘Oogst van de Dag’ wordt gebruikt door getalenteerde chefs die heel goed kunnen improviseren. Zo redden ze kilo’s aan eten van de container en kan je komen genieten van de meest smakelijke maaltijden in hun gezellige restaurants.
Guerrilla Kitchen protesteert tegen voedselverspilling. Dat doen ze niet met spandoeken en protestborden, maar met smakelijke gerechtjes op frisse keukenborden. Alle ingrediënten worden verzamelend bij bedrijven die het anders weggooien. Soms met een mooie overeenkomst, soms stiekem in het holst van de nacht door het duiken in containers. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers kookt hier de meest heerlijke maaltijden van waar iedereen van mag komen genieten.
Resq
Resq


Met deze apps kan je voedsel delen en ophalen
ResQ is een app waarmee je de meest heerlijke maaltijden en hapjes kunt ophalen die normaal de prullenbak in gaan. Restaurants en lunchrooms kunnen via de app doorgeven wat zij over hebben, waarna gebruikers de maaltijden voor een zacht prijsje kunnen reserveren en ophalen. ResQ is nu alleen nog te gebruiken in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar het is de bedoeling dat deze app uiteindelijk voor heel Nederland beschikbaar wordt.
Deze past niet helemaal in het straatje, maar vinden we wél heel inspirerend. Via Bijzonder Thuisafgehaald kan je een kokende buurtgenoot zoeken voor iemand in een kwetsbare situatie die zelf niet meer kan koken, maar wel graag een verse maaltijd zou willen. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch of tijdelijk zieken. Het mooie van het platform is dat het niet alleen over het delen van eten gaat, maar ook over een stukje gezelligheid. Er wordt namelijk altijd gezocht naar een goede match. Het is namelijk fijn als de (dieet)wensen en het budget op elkaar aansluiten, maar nog mooier als kwetsbare buurtgenoten iemand hebben om naar uit te kijken.

Wil jij meer lezen over voedselverspilling? Klik dan hier voor meer artikelen over dit onderwerp.

Thuisafgehaald Door Fleur Wiersema
Bijzonder Thuisafgehaald Door Fleur Wiersema

Over de schrijver

3 gedachten over “Deze 6 initiatieven zetten zich in tegen voedselverspilling”

  1. Pingback: Voedselverspilling apps: zo wordt bewust koken wel heel makkelijk!

  2. Pingback: Dit initiatief zet zich in tegen voedselverspilling -

Reacties zijn gesloten.