Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie

Dat we zonne-energie kunnen gebruiken voor een groener leven, is geen nieuws meer. Maar ook deze markt verandert continu. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie en wat betekent dit voor jouw eigen groene energie?

Afbouw salderingsregeling

Met de salderingsregeling ontvang je voor teruggeleverde stroom hetzelfde tarief die je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. Zo profiteer je altijd van de opgewekte zonne-energie ook al gebruik je deze niet zelf. Deze salderingsregeling wordt naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren afgebouwd. Op dit moment wordt nog druk gedebatteerd over wanneer en hoe dit gebeurt. Hoe dan ook; de investering in zonnepanelen blijft een goed idee. Al is het wel verstandig deze laatste ontwikkelingen in de gaten te houden om te zien wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent.

Innovaties blijvend in ontwikkeling

Nieuwe uitvindingen maken het mogelijk om zonne-energie steeds meer betaalbaarder en toegankelijk te maken voor een breed scala aan toepassingen. We geven hieronder een paar voorbeelden van innovaties die momenteel nog in ontwikkeling zijn en continu worden verbetert.

Perovskiet zonnecellen: Dit zijn zonnepanelen gemaakt van perovskiet; goedkoop basismateriaal mogelijk geschikt voor het ontwikkelen van betaalbare en efficiënte zonnepanelen. Dit mineraal werd in 2009 voor het eerst toegepast in zonnecellen. De energieopbrengst is door technologieën in der loop der tijd sterk toegenomen. Op dit moment is het TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) bezig met een onderzoek naar de verdere ontwikkelingen van deze technologie. Eentje om in de gaten te houden dus.

Dubbelzijdige zonnepanelen: Traditionele zonnepanelen nemen alleen licht op aan de voorkant, dubbelzijdige zonnepanelen óók aan de achterkant. Dit kan het rendement van de panelen aanzienlijk verhogen. Vooral in gebieden met veel reflecterende oppervlakken zoals sneeuw of water.

Flexibele zonnepanelen: Deze zonnepanelen zijn gemaakt van, zoals de naam al zegt, flexibele materialen. Deze worden gebogen en gevormd voor toepassing op verschillende soorten oppervlakken. Het wordt nu onder andere al gebruikt op boten, campers en caravans. Maar denk ook aan tentdoeken, gordijnen en schorten. In de toekomst zou het maar zo kunnen dat zonnepanelen op je dagelijkse kleding bijvoorbeeld geen sciencefiction meer is. Erg handig om onderweg je mobiele telefoon op te laden!

Zonnepanelen met transparante contacten: Normaal gesproken blokkeren elektrische contacten op zonnepanelen een deel van het licht. Zonnepanelen met transparante contacten, zoals koperen nanodeeltjes, laten meer licht door en kunnen dus meer energie opwekken.

Concentrerende zonnepanelen: Deze zonnepanelen gebruiken lenzen of spiegels om zonlicht te concentreren op een kleinere oppervlakte. Hierdoor wordt het rendement verhoogd. Deze technologie wordt momenteel vooral gebruikt in grote zonne-energiecentrales.

Recycling van zonnepanelen

Er is gelukkig steeds meer aandacht voor het afval van zonnepanelen. De eerste lading aan zonnepanelen is namelijk zo’n beetje aan het einde van hun levensduur. En wanneer we hier niet iets voor bedenken, gaat dit zorgen voor een ontzettend grote berg (chemisch) afval. Dit maakt zonnepanelen een stuk minder groen en duurzaam! Zorg in ieder geval dat je oude zonnepanelen altijd op de juiste plek in de milieustraat terecht komen. Soms kun je ze ook weer terugbrengen bij de leverancier voor recycling.

Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. Dit is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Een andere mooie ontwikkeling is dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar hergebruik van silicium uit de panelen. Bijvoorbeeld als goedkope grondstof voor krachtige batterijen.

Tools om jouw zonne-energie maximaal te gebruiken

Tenslotte zijn er ook verschillende tools in ontwikkeling die het makkelijker maken jouw opgeleverde zonne-energie maximaal te gebruiken.We lichten er hieronder twee uit.

Energiemanager

Een energiemanager kun je zien als het hét energiebrein van jouw woning. Het geeft via een overzichtelijk dashboard inzicht in alle energiestromen in en rondom huis. Tegelijk kun je hier volledige controle op uitoefenen. Zo kun je vanuit één centraal platform alle energieverbruikers met elkaar verbinden en aansturen. Voor optimaal gebruik van jouw zonne-energie.

Thuisaccu

Afbouw van de salderingsregeling maakt teruglevering van energie financieel minder aantrekkelijk. Het wordt dus steeds belangrijker om de opgewekte energie zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Naast het hierboven slimme energiemanagement, biedt een thuisbatterij uitkomst. Met een thuisbatterij kun je een overschot aan zonne-energie opslaan voor later gebruik. De energie is dan beschikbaar wanneer jij dat nodig hebt. Daarmee vergroot je de mogelijkheid voor eigen gebruik van de zonne-energie in jouw huishouden.

Hoe haal jij het maximale uit jouw eigen opgewekte zonne-energie?

Over de schrijver