Innovatieve stadslandbouw kan met 98% minder water toe (video)

Stadslandbouw, Vrijwel Zonder Water, Zonlicht En Grond. Foto: Still Uit Video
Stadslandbouw, Vrijwel Zonder Water, Zonlicht En Grond. Foto: Still Uit Video
Er is een steeds groter tekort aan water, dat de landbouw in vele delen van de wereld bedreigt. Caleb Harper, wetenschapper van de Amerikaanse universiteit MIT denkt de oplossing te hebben: boerderijen in de stad. Deze boerderijen hebben 98% minder water nodig dan traditionele landbouw. Bovendien zijn de zon én grond niet meer nodig.

In zijn lab in Cambridge, Massachusetts, toont Harper de toekomst van voedselproductie. Hij laat planten groeien in een “aerocultuur”. Dit is een systeem waar planten groeien zonder gebruik van grond. De planten zijn verbonden met servers en krijgen hun voedingsstoffen via een nevel. LED-lampen geven de planten de optimale hoeveelheid licht om goed te kunnen groeien. Insecten worden bestreden met lieveheersbeestjes, die Harper overigens gewoon via Amazon bestelt. De omgeving is zo vruchtbaar dat de planten gemiddeld twee keer zoveel mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen bevatten dan hun tegenhangers uit gewone landbouw. De wetenschappers eten hebben zelf al sla, paksoi en tomaten uit hun lab gegeten.

Overigens zijn de Amerikanen zeker niet de enigen die experimenteren met deze vorm van stadslandbouw. In Londen worden in ondergrondse schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog ook groenten geteeld met LED licht. In België worden loodsen gebruikt om groentes te verbouwen, en ook in Nederland zijn verschillende initiatieven gaande.

The Verge maakte een reportage over deze revolutionaire stadslandbouw:

Bron: The Verge

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Vastgoedcrisis is goed voor stadslandbouw
Moestuin in de stad: Stadsboeren Festival laat zien dat het kan

Over de schrijver