Insecten gedijen op plastic soep in oceaan

Schaatsenrijder, een neef van de oceaanschaatser. Foto: wikimedia commons

In de oceanen drijven enorme hoeveelheden plastic, de zogenaamde “plastic soep”. De kleine en grote deeltjes zijn slecht voor dieren: ze worden voedsel aangezien, en vergiftigen de voedselketen. Maar één diertje vaart er wel bij: de oceaanschaatser. Die heeft dankzij het plastic veel meer mogelijkheden om eitjes te leggen.
Je hebt vast wel eens schaatsertjes gezien: kleine insecten die op het wateroppervlak van een sloot of vijver schaatsen. Verre neven van de hollandse schaatsertjes leven op het oceaanoppervlak van de Stille Oceaan. Tot enkele tientallen jaren geleden, konden ze alleen eieren leggen op toevallig passerend drijvend materiaal, zoals boomstammen of ander in de zee gevallen materiaal. De ruime hoeveelheid plastic heeft echter een forse groei van het aantal oceaanschaatsertjes veroorzaakt.
Dit blijkt uit onderzoek van oceaanwetenschappers van twee Californische universiteiten van Los Angelos en San Diego. De wetenschappers zijn vaker, wat zij noemen, de “plastisfeer” ingetrokken. Hoewel de groei van de oceaanschaatsers goed kan zijn voor dieren die de insecten eten, vinden de wetenschappers meer onderzoek belangrijk. Ze willen beter begrijpen welke ecologische effecten het plastic heeft voor het hele oceaanleven.
Bron: New Scientist, Biology Letters
Lees ook
Plastic soep bedreigt grootste zeeroofdier
Stijlvolle alternatieven voor plastic in de keuken
Lekker en verantwoord kiezen voor je kleine

Over de schrijver