Insecten leveren vervanger van plastic

Shrilk 350X262
Foto: Harvard University

Iedereen die wel eens een mug probeerde dood te slaan, weet dat deze beesten opmerkelijk sterk zijn. Hun skelet is namelijk gemaakt van chitine, een materiaal dat sterk en flexibel is en overal in de natuur voorkomt. Het materiaal is zo licht dat insecten ermee kunnen vliegen, en zo flexibel dat ook gewrichten van insecten ervan gemaakt zijn. Deze stof inspireerde wetenschappers tot het maken van een synthetische versie, die een vervanger kan worden van plastic.

De onderzoekers van het “Wyss Instituut voor biologisch geïnspireerde bouwkunde” van Harvard Universiteit noemen hun nieuwe stof “Shrilk”. De stof heeft dezelfde eigenschappen als de natuurlijke variant. Doordat het licht en sterk is, kan het een goede vervanger zijn voor producten die nu van plastic worden gemaakt: denk aan plastic tasjes tot medische instrumenten.

Het grote voordeel van Shrilk is dat het biologisch afbreekbaar is. Plastic breekt zeer moeizaam af en is een belangrijke bron van milieuvervuiling. Shrilk kan volgens de onderzoeker “een oplossing bieden voor enkele van onze grootste, hedendaagse milieuproblemen en een eerste stap naar een significante verbetering in medische toepassingen.”

Bron: Sciencedaily.com

Lees ook

Laat je niet in de luren leggen met sjoemelstroom. Zo regel je gemakkelijk echte groene stroom uit Nederland

Biozonnepaneel haalt inspiratie uit de natuur

3 doorbraken maken zonne-energie nog goedkoper

Over de schrijver

2 gedachten over “Insecten leveren vervanger van plastic”

  1. Pingback: 10 schokkende feiten over plastic (en wat eraan gedaan wordt) - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.