Insecten op het menu. Ben jij er klaar voor?

Als kind keek ik wel eens naar tv-programma’s waar mensen als opdracht wormen moesten eten en ik vond dat oprecht het meest smerige dat er was. Alleen al door ernaar te kijken, moest ik bijna overgeven. Ik nam me dan ook voor om nooit aan zo’n programma mee te doen. Of überhaupt wormen te eten. Dat lukte me aardig tot vorige week. 

“Kom je ook? We organiseren een insectendiner”. Ik stond op een Halloween feestje met allemaal leuke mensen uit de buurt. “Ja, graag”, antwoordde ik opgewekt, maar vijf minuten laten had ik spijt als haren op mijn hoofd. Ik zag de beelden van meelwormen weer voor me en kreeg spontaan stress. Toch schoof ik aan een lange tafel vol stoere vrouwen aan. “Ik kan dit”, praatte ik mezelf moed in.

Een insectendiner

Het diner begon met een pesto van verschillende insecten, basilicum, olijfolie en Parmezaanse kaas. Op een stokbroodje. Om een beetje in te komen. Het zag er gewoon uit als pesto, dus deed ik mijn ogen dicht en nam een hap. En wat denk je? Het smaakte eigenlijk heel erg lekker. De eerste stap was gezet. De gangen die volgden, waren door de gastvrouw – en geweldige kok – mooi opgemaakt, zodat het er ondanks (of dankzij) de insecten fantastisch uitzag. En met enige twijfel at ik gekarameliseerde, gefrituurde en geroosterde krekels, wormen en sprinkhanen. Zo erg was het niet, bedacht ik me aan het einde van de avond.

Waarom insecten als je ook planten kunt eten

De volgende ochtend vroeg ik me af of het eten van insecten duurzamer is dan een vegan dieet met voldoende plantaardige eiwitten. En of het gemakkelijker is om ‘ons mensen’ massaal aan de insecten te krijgen, dan aan een plantaardig dieet? Vragen waar ik weinig antwoorden op vond, behalve dan dat we om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden – met voldoende eiwitten – moeten we op zoek naar alternatieve eiwitbronnen. Uit planten, algen en zeewier, maar ook uit insecten. Eiwitten vormen nou eenmaal de bouwstenen van het leven op aarde en de meeste mensen (slechts 4% in Nederland is vegan) consumeren deze eiwitten via dierlijke producten. Insecten zouden dus best een goed alternatief voor vlees kunnen zijn.

57% vindt insecten een alternatief voor vlees

Van onze lezers vindt 57% dat insecten een goed, duurzaam alternatief zijn voor vlees. Om insecten te kweken is er heel weinig water nodig. En ze leven op plantaardige voedselresten. Daarnaast hebben ze nauwelijks ruimte nodig, want ze kunnen in kleine ruimtes gekweekt worden volgens een natuurlijk levenscyclus. Na 4 tot 6 weken zijn de insecten volgroeid. Door de temperatuur in de ruimte te verlagen, vertraagt hun metabolisme en vallen ze – net als in de natuur – in slaap en sterven ze. En dat is volgens deskundigen niet zielig, want ook in de natuur leven ze bovenop elkaar. Ook verspil je niets, want je eet de insecten in zijn geheel op. Dit in tegenstelling tot koeien, kippen en varkens. En tenslotte produceren insecten geen broeikasgassen.

Een overschot aan eiwitten

Insecten zijn daarnaast goed te verwerken tot een poeder, dat je kunt toevoegen aan bepaalde producten, zoals pasta. Ook kun je er hamburgers of bitterballen mee maken. Onherkenbaar en vol eiwitten. Daar moet je dan misschien – in elk geval ik – wel je eigen grenzen voor verleggen. Maar eigenlijk was het verleggen van mijn grenzen tijdens dit etentje niet echt wat me bijbleef. Ik besefte me vooral hoe verwend ik eigenlijk was. In Nederland liggen alle eiwitrijke alternatieven voor vlees en zuivel gewoon in de supermarkt. In de vorm van balletjes, burgers of stukjes, zonder koppen, staarten en vleugels. En met een plantaardig dieet kun je heel gemakkelijk voldoende voedingsstoffen en eiwitten binnenkrijgen, waardoor je helemaal geen insecten of andere dieren hoeft te eten. Wij hoeven hier niets te missen. En dat maakte me dankbaar.

Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt. Wat denk jij van insecten op het menu?

Over de schrijver

2 reacties op “Insecten op het menu. Ben jij er klaar voor?”

  1. Insecten zijn erg lekker mits goed bereid — en de logische volgende stap in voedselgewoontes. Ik ben heel benieuwd naar welke nieuwe smaken eruit ontwikkeld zullen worden!

Reacties zijn uitgeschakeld.