Inspirerend boek helpt social entrepreneurs

Inspiratie Voor Social Entrepreneurs
Inspiratie Voor Social Entrepreneurs

Bij restaurant Ctaste lopen gasten in polonaise naar de eetzaal. Daar eten ze vervolgens in het donker. De ober en de rest van het personeel hebben hier geen last van: zij zijn visueel gehandicapt. Sinds de opening in 2007 hebben al zo’n 100.000 gasten in de polonaise meegelopen en maakt het restaurant winst.
Het restaurant is één van de vele inspirerende voorbeelden van social entrepreneurs in het boek ‘Verbeter de wereld. Begin een bedrijf.’ van de auteurs Willemijn Verloop en Mark Hillen. Samen startten zij vorig jaar het platform Social Enterprise NL, een platform dat deze sector in Nederland wil versterken.

Sociaal ondernemen kan wel een zetje gebruiken

In tegenstelling tot elders in Europa gaat het in ons land nog niet zo hard met sociaal ondernemen, al telt het boek veel inspirerende voorbeelden. Maar met het platform en dit boek hopen de auteurs de beweging in Nederland verder te inspireren, verbinden en versnellen.
Social Entrepreneurs kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Als zakelijke idealisten willen ze met hun bedrijven een maatschappelijke verandering teweeg brengen, op eigen kracht, ook financieel. Dat maakt dat ze veel vertrouwen in zichzelf moeten hebben. Quirijn Bolle van Marqt, de supermarkt met écht eten, zegt hier bijvoorbeeld over: “Ik voelde me in het begin wel eens een koordanser: haal je de overkant, dan ben je een visionair, maar als je er onderweg afdondert, dan ben je een dorpsgek. Er tussenin zit niets.”
In het boek worden social entrepreneurs omschreven als “kopppige gekken” die met hun bedrijf de wereld willen veranderen. Financiële gezondheid is daarbij essentieel. Ondernemers die sturen op financieel rendement zijn succesvoller dan degenen voor wie sociale impact de enige focus is. Sociale ondernemers streven dus naar een goede financiële balans en een fatsoenlijk salaris voor zichzelf, want je kunt een ander pas helpen als het goed gaat met jezelf.

Winst voor iedereen

Maar het gaat social entrepreneurs natuurlijk om veel meer dan alleen geld. Ze streven naar een meervoudige impact. Ter afsluiting nog een voorbeeld dat dit goed illustreert.
Het Amsterdamse Taxi Electric heeft een vierdubbele impact. Allereerst op het gebied van milieu, want de vloot bestaat uit louter elektrische auto’s. Ten tweede heeft Taxi Electric impact via zijn werknemers: de chauffeurs zijn bijna allemaal herintredende vijftigplussers. Het zijn aardige, beleefde vrouwen en mannen die er netjes uitzien en de deur voor je openhouden. Zo draagt Taxi Electric bij aan het verbeteren van het belabberde imago van de taxisector, het derde niveau van impact. En ten vierde helpt het bedrijf elektrisch rijden geaccepteerd te krijgen. Klanten ervaren in de taxi dat elektrische auto’s sneller oprekken dan benzineauto’s en op de snelweg makkelijk 140 km/uur halen.
Benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen.

Over de schrijver