Inspirerend initiatief: Het Plantenhuis

Het Plantenhuis in Utrecht staat vol met allerlei kamerplanten. Sommigen gevonden op straat, anderen langs gebracht en een enkel geadopteerd uit het huis van een overleden dame. Femke van der Rijst begon met een handje vol kamerplanten, ondertussen is het Plantenhuis uitgegroeid tot een kleine stadsjungle. Je kunt deze bijzondere plek vinden in creatieve broedplaats DRUK aan de Westerkade. Hier verzorgt Femke haar groene schatten met veel liefde en aandacht. We vroegen haar naar haar motieven, haar lievelingsadoptie en naar tips voor mensen die zelf ook wel wat plantjes op willen lappen.

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben geboren in Utrecht en opgegroeid op het platteland. Ik werk nu ongeveer 15 jaar in als professioneel dierenverzorger. In die hoedanigheid geef ik ook lessen over natuur en milieu aan leerlingen uit het basisonderwijs.

Je hebt een bijzonder initiatief gestart, wil je daar iets meer over vertellen?

Ik ben in oktober 2014 een plantenasiel voor kamerplanten gestart in Utrecht. Dat begon in mijn eigen woonkamer, maar toen dat te krap werd heb ik het Plantenhuis verhuisd naar een buurtcentrum. Ondertussen ben ik nog een keer verhuisd naar DRUK, een creatieve broedplaats aan de Westerkade. Hier vang ik kamerplanten op die thuisloos zijn. Ik verzorg ze en zoek een nieuw thuis voor ze, inclusief een lief mens die voor ze zorgt. Ik werk veel met social media en tegenwoordig ook met openingstijden. Zo kunnen mensen langs komen om planten te doneren of adopteren. Natuurlijk komen er ook mensen langs om een praatje te maken. Het Plantenhuis is kleinschalig en heerlijk kneuterig.

Afbeelding: Het Plantenhuis . Gemaakt Door Aviva Bing Creations
Afbeelding: Het Plantenhuis . Gemaakt Door Aviva Bing Creations

Hoe ben je op het idee gekomen voor het Plantenhuis, en hoe ben vervolgens je van start gegaan?
Het idee ontstond doordat mijn vriend met een dakloze plant thuis kwam en over een plantenasiel grapte. In de maanden daar voor had ik meerdere planten van straat gered. Er stond thuis dus al een behoorlijke verzameling. Er ging een lampje bij me op. Ik ben toen achter mijn computer gedoken en kwam er achter dat er al mensen waren die dit deden. Het eerste plantenasiel zag in 2011 in Amsterdam het levenslicht. Daarna in Antwerpen en toen ook in Zwolle. Ik dacht: dat kan ik ook!
Ik heb in grote lijnen bedacht hoe ik het wilde doen, een Facebookpagina en website gemaakt en heel veel persberichten de deur uit gedaan. De krantenartikelen die daar uit voortkwamen hebben erg geholpen om wat naamsbekendheid te geven aan het Plantenhuis, en mensen kennis te laten maken met het plantenasiel.
Heb je een voorbeeld van een mooi adoptie verhaal?
Het plantenasiel heeft mijn vertrouwen in de mensheid hersteld. Ik heb mooie verhalen in overvloed. Maar als ik moet kiezen ga ik toch voor een plant die ik zelf heb mogen adopteren bij plantenasiel Rupelsteek uit België. Zonder mijn eigen plantenasiel had ik deze kans nooit gehad. Het is een grote, hangende kluwe van luchtplanten van 1,5 meter en rond de 30 jaar oud. Een heel bijzondere plant! Toen ik de kans kreeg deze plant gratis te adopteren was ik zo hysterisch blij, niet normaal. Hij hangt in de badkamer en is mijn grote trots. Mijn hart zit in die plant.
Afbeelding: Het Plantenhuis - Aviva Bing Creations
Afbeelding: Het Plantenhuis – Aviva Bing Creations

Waar komt jouw liefde voor planten vandaan?
Mijn liefde voor planten is een klein onderdeel van een veel grotere liefde voor de planeet aarde en de natuur. Zolang als ik me kan herinneren heb ik dichtbij de aarde willen zijn. Dat is o.a wat planten mij geven: de natuur dichtbij. Ik hou ook ontzettend van bomen en stenen, van (wilde) dieren, van vuur en bergen. Ik heb mijn liefde voor de natuur in ieder geval niet van een vreemde. Ik heb die liefde voor planten van mijn moeder. Wij kunnen met zijn tweeën ontzettend tutten met en over planten. Mijn oma redde vroeger ook planten uit de containers van tuincentra, die ze vervolgens mee naar huis nam om ze te verzorgen. Ergens zit het dus blijkbaar al in mijn genen om te doen wat ik doe.
Wat is jouw missie?
Ik maak mensen er graag van bewust dat planten levende wezens zijn en geen interieur objecten; dingen die je neer zet en het dan gewoon doet. Dat planten een vaak uitheemse oorsprong hebben en net als wij zo hun eigen behoeftes hebben. Sommige mensen hebben veel licht nodig om vrolijk te blijven. Andere helemaal niet zo veel. Sommige mensen zijn echte waterratten, anderen vinden al dat gedoe met water niks. Zo is dat ook voor planten. Om maar wat te noemen.
Afbeelding: Het Plantenhuis - Aviva Bing Creations
Afbeelding: Het Plantenhuis – Aviva Bing Creations

Als we ons met zijn allen wat meer bewust zouden zijn van de levende natuur om ons heen, dan zou onze mensenwereld er heel anders uitzien. We hebben een verantwoordelijkheid, een taak om onze uiterste best te doen om voor elkaar en de aarde te zorgen.
Dat begint bij afval op straat, bij de schoonmiddelen die je gebruikt en ook bij je kamerplant. Een plant is geen ding om weg te gooien zodra je er op uitgekeken bent. Er is altijd wel iemand die met liefde de zorg voor jouw plant overneemt of simpelweg het geld niet heeft om een plant te kopen. Het fenomeen plantenasiel is nog relatief nieuw voor de meeste mensen en daarom is het ook belangrijk om er bekendheid aan te geven. Dan maakt het niet uit of je jouw plant bij mij brengt of haalt of bij mijn collega’s elders in het land. Het gaat erom dat we verder denken dan onszelf, anders denken.
Wat voor tips zou je mensen geven die niet in de buurt wonen, maar wel hun plantjes op willen lappen?
Ken jezelf. Ken je plant. Het is heel eenvoudig. Weet wat je plant nodig heeft (en als jij het niet weet: Google knows) en ga daar mee aan de slag. En ook belangrijk: ga na of dat wat de plant nodig heeft bij jou en je huis past. Zo niet, vraag rond in je omgeving of zet een advertentie. Je zult zien dat mensen in de rij staan om de zorg over te nemen. Verder wil nieuwe potgrond of wat voeding in het voorjaar ook een hoop doen voor een plant. Of zoek een plantenasiel in de buurt. Er zijn er inmiddels al heel wat.
Heb je nog wensen voor de toekomst?
Geen die ik op het moment wil delen. Behalve wereldvrede. Ik wens wereldvrede voor nu en de toekomst.
Meer weten over het Plantenhuis? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Meer mooie afbeeldingen zien van Aviva Bing? Klik dan hier.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Aviva Bing Creations
Afbeelding: Het Plantenhuis - Aviva Bing Creations
Afbeelding: Het Plantenhuis – Aviva Bing Creations

Over de schrijver

1 gedachte over “Inspirerend initiatief: Het Plantenhuis”

Reacties zijn gesloten.