Inspirerend initiatief: Mijn Tuin Jouw Tuin

Afbeelding: Henk Hutten Mijn Tuin Jouw Tuin
Edwin Gorissen kwam met een prachtig groen idee: Mijn Tuin Jouw Tuin. Hij verbindt mensen die in eerste instantie niet zo veel met elkaar lijken te delen. Zo koppelt hij ouderen die niet meer zo goed ter been zijn aan mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Hun gemeenschappelijke grond? Een grote tuin waar ze samen letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. Door samen te werken doen ze niet alleen sociale contacten op, maar ook kennis, vaardigheden en zelfredzaamheid. Een mooie oogst als je het ons vraagt.
Wat is jouw achtergrond?
Het schoolsysteem en ik waren jaren lang geen goede match, tot de dag kwam dat ik besefte dat ik geen profvoetballer ging worden. Ik ben toen serieus aan de slag gegaan met een opleiding meubelmaken. Na het behalen van mijn diploma ontdekte ik dat ik het geweldig vond om creatief bezig te zijn met hout, maar dan vooral hobbymatig. Ik mocht wat eerder met verlof van dienstplicht om een nieuwe opleiding te gaan starten. Op dit moment werk ik als job coach bij Stichting De Rozelaar, waar ik mensen met een verstandelijke beperking ondersteun bij het vinden van een werkplek. Ik vind het mooi om deze doelgroep te ondersteunen bij hun zoektocht naar erkenning in wie zij zijn en ze de maatschappij kunnen bieden. In het verlengde daarvan ben ik gestart met Mijn Tuin Jouw Tuin.
Wil je daar iets meer over vertellen?
Mijn Tuin Jouw Tuin is een stichting die buurtbewoners met elkaar verbindt in de tuin. Aan de ene kant zijn er mensen die baat hebben bij gratis groenten en beweging, die graag iets willen doen voor een ander. Aan de andere kant zijn er ouderen of hulp vragende buurtbewoners die hun tuin niet meer kunnen onderhouden. Door samen te werken blijft de tuin bestaan en wordt de oogst gedeeld.
Hoe ben je op het idee gekomen voor JTMT?
In Februari 2015 liet een weduwnaar van 80 jaar weten dat hij zijn tuin van 175m2 niet meer kon onderhouden. Hij had geen geld voor een tuinman en verhuizen was ook geen optie. Deze meneer stond er alleen voor. Er zijn helaas best veel hulp vragende mensen die er alleen voor staan. Ik vroeg me af hoe ik deze mensen met anderen in contact kon brengen. In de wijk van deze meneer woont is een voedselbank waar mensen elke donderdag hun boodschappen gaan halen. Ik zocht naar een antwoord op de vraag hoe ik deze mensen de mogelijkheid kon geven om wat aan hun eigen situatie te doen. Iets voor de ander en jezelf betekenen, dat is toch wat ieder mens wil?
Maar wat als je geen geld hebt voor gereedschap of zaden of verstand hebt van het onderhouden van een moestuin? In de wijk van deze oudere meneer waren een aantal maatschappelijk betrokken ondernemers. Toen ik ze benaderde met de vraag of ze wilden meedoen aan dit project, reageerden ze positief. Buurtbewoners meldden zich aan als coaching-vrijwilliger en zo was de cirkel rond!
Hoe heb je dit mooie idee van de grond gekregen?
Ik ben op zoek gegaan naar sponsoring door ondernemers uit de wijk. Zowel de Gamma als de Welkoop reageerden enthousiast en sponsorden met gereedschap en zaden. Ook vanuit het wijkplatform werd tuingereedschap aangeboden. De voedselbank heeft ons de gelegenheid gegeven te werven onder de bezoekers. Dit leverde zes tuiniers op! Op 1 juli 2015 werd Mijn tuin Jouw tuin officieel geopend door de wethouder van Barneveld.
Hoe kijk je terug op het eerste jaar?
Het is een mooi en druk jaar geweest. We hebben ondertussen al twee tuinen in gebruik van bij elkaar 250 m2. Bovendien hebben we een aanbod van nog twee tuinen waarvan één in een nabij gelegen dorp. Inmiddels zijn de tuiniers niet alleen mensen uit de bijstand, maar ook mensen met een burn out of vluchtelingen. De hoogtepunten waren de opruimdag in de eerste tuin en de opening met logo en de workshop moestuinieren; ook is de publicatie van de website een mijlpaal.
Wat is jouw missie?
Ik ben een praktisch ingesteld mens. Ik zoek graag oplossingen voor problemen waar ik zelf of anderen in mijn omgeving tegenaan lopen. Mijn vrouw heeft me geleerd dit vooral niet ongevraagd voor anderen te doen. In mijn werk ondersteun ik waar nodig en vooral niet meer dan dat. Niet uit luiheid maar uit respect voor de eigenheid/zelfstandigheid van mijn cliënten. Wie wil er nou in een situatie belanden waarbij je de regie kwijtraakt of uit handen moet gegeven?
Deze gedachte heeft me ook geholpen bij het opzetten van Mijn tuin Jouw tuin. Het is mooi als mensen wat voor elkaar kunnen betekenen zonder de regie te verliezen, en zo hun onafhankelijkheid te laten groeien.
Hoe kunnen mensen mee doen? En wat voor tips zou je mensen geven die zelf zoiets willen realiseren?
Meld je aan wanneer je geïnteresseerd bent om Mijn Tuin Jouw Tuin te introduceren in je eigen gemeente!
Wat zijn je toekomstdromen voor dit bijzondere initiatief?
Ik wil van Mijn Tuin Jouw Tuin een landelijke stichting maken die in verschillende gemeenten actief is. Het zou geweldig zijn als elke gemeente bekend is met Mijn tuin Jouw Tuin en ruimte geeft aan tuinen delen!
Meer weten over Mijn Tuin Jouw Tuin? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De prachtige afbeelding boven het interview is gemaakt door Henk Hutten

Over de schrijver

1 gedachte over “Inspirerend initiatief: Mijn Tuin Jouw Tuin”

Reacties zijn gesloten.