Inspirerend initiatief: The Open Book

Afbeelding: The Open Book
Altijd al een boekenwinkel willen hebben? In het Schotse stadje Wigtown kan het. Een aantal enthousiaste mensen besloot er een boekenwinkel te starten waar iedereen aan mee kan werken. Boven de winkel zit een appartement waar je kunt verblijven. Voor dit verblijf betaal je een klein prijsje en run je zelf de boekenwinkel. We vroegen vrijwilliger Jessica naar dit prachtige initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Ik ben schrijver en filmregisseur. Ik ben gespecialiseerd in folklore, mythologie en astronomie. Ik vind het geweldig hoe we ons universum zien en verklaren. Ik ben altijd gek geweest op dit soort verhalen.
Je bent betrokken bij een mooi initiatief, wil je daar iets meer over vertellen?
The Open Book is een boekenwinkel die gerund wordt met en door gasten die in het appartement boven de winkel verblijven. Het initiatief komt van Finn McCreath. Een fantastisch stel geloofde zo in het idee dat zij de boekenwinkel voor dit doel gekocht hebben. Samen zijn we The Open Book begonnen. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers blijft de plek bestaan en groeien. We willen Wigtown met alle liefde met de wereld delen.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor The Open Book?
Zelf kom ik oorspronkelijk uit Los Angelos Ik was screenwriter en regisseur en behoorlijk gefrustreerd dat mijn karakters alle avonturen mee maakten. Ik kwam naar Wigtown met het romantische idee om in boekenwinkel aan zee te werken. Daar werd ik direct verliefd op het stadje en de eigenaar van een boekenwinkel. Ik besloot in Wigtown te blijven en niet meer achterom te kijken.
Het begon bij me te dagen dat ik nooit de enige kon zijn met de droom van een eigen boekenwinkel aan zee. We hebben allemaal wel die ‘wat als’ – verlangens, maar lang niet allemaal de drive en de financiële middelen om deze verlangens waar te maken. Samen met Finn had ik het over een plek waar mensen het hebben van een boekenwinkel konden ervaren, zonder al die verantwoordelijkheid op hun schouders te nemen. We vonden het ook een geweldige idee voor onze stad en voor de onafhankelijke boekhandel: om mensen te inspireren en te herinneren aan de schoonheid van boekenwinkels.
Wat is de missie van The Open Book?
Onze missie is dat onze gasten echt het gevoel hebben dat ze twee weken een droom vervullen, en tegelijkertijd genieten van alles wat Wigtown – Schotland’s nationale boekenstad – en Galloway te bieden hebben. Het is een heel speciaal gedeelte van de wereld, en dit is een unieke manier om dat te ervaren.

Afbeelding: The Open Book
Afbeelding: The Open Book

Hoe zou je de omgeving omschrijven?
Galloway, de regio waar Wigtown ligt, staat bekend als ‘mini-Schotland.’ Het heeft alle magische stukjes van Schotland in één gebied: hooglanden, laaglanden, eeuwenoude bossen, landbouwgronden, zee en ontzettend veel geschiedenis. Wigtown zelf is een prachtig klein stadje, met een cirkel koloniale huizen, boekenwinkels en andere winkels die uitkijken op ons gedeelde stadsparkje.
Wat voor mensen komen er als gast en helper in The Open Book?
We hebben zo’n diverse groep met gasten dat er geen Open Book type is. We hebben een koppel van in de 80 gehad die op hun huwelijksreis was, kunstenaars, schrijvers, muzikanten, ouders en kinderen.
Wat zou je mensen adviseren die een soortgelijke plek willen oprichten?
The Open Book is zo’n geweldige plek omdat het op vrijwilligers draait. Wigtown geniet evenveel van de nieuwe bezoekers die deel worden van de gemeenschap, als de bezoekers genieten van hun avontuur. Het is een win-win situatie. Mijn advies aan mensen die een soortgelijke plek willen creëren is om te zorgen dat de gemeenschap achter je staat. Dat maakt het verschil.
Zelf vind ik het heel interessant om een omgeving te creëren waarin mensen het gevoel hebben dat ze in een film stappen. Iedereen neemt zijn of haar eigen karakter mee in deze ervaring,en wat onze bezoekers meebrengen is even belangrijk als de omgeving waarin ze verblijven.
Wat zijn je toekomstplannen en dromen voor The Open Book?
We zouden het geweldig vinden om The Open Book door te zetten en uit te breiden. We zijn ook bezig met het creëeren van een creatief schrijfcentrum in Wigtown. We willen graag residenties aan bieden aan schrijvers en kunstenaars.
Meer weten over The Open Book? Klik hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De prachtige afbeeldingen zijn van The Open Book
Afbeelding: The Open Book
Afbeelding: The Open Book

Over de schrijver