Inspirerende films van Movies that Matter. 3 kijktips

Schermafbeelding 2013 03 14 Om 15.07.02 E1363270555271
Foto: Hightechlowlife

Movies that Matter, het filmfestival van Amnesty International, laat dit jaar weer veel goede documentaires zien over schrijnende mensenrechtensituaties. Ook zijn er hoopgevende films over verandering te vinden. Drie kijktips van Ode.
High tech, low life
Regie: Stephen Maing, Verenigde Staten/China
In China, waar staatsmedia onwelgevallig nieuws censureren, zijn er steeds meer mensen die zelf willen bepalen wat nieuws is. Een portret van twee burgerjournalisten die door China reizen en elk op hun eigen manier verslag doen van sociale misstanden die anders in de doofpot zouden belanden.
Salma
Regie: Kim Longinotto, Verenigd Koninkrijk/India
Als kind was de Indiase Salma gek op lezen en school. Op haar dertiende werd ze voor het eerst ongesteld, waarop ze – zoals alle moslimmeisjes in haar dorp – werd opgesloten in afwachting van haar huwelijk. Afgezonderd van de buitenwereld en kokend van woede begon ze gedichten te schrijven. Nu, 25 jaar later, is ze een van de bekendste dichters in India. In deze ontroerende documentaire keert ze terug naar het dorp waar ze opgroeide.
One day after peace
Regie: Erez Laufer en Miri Laufer, Zuid-Afrika/Israël
Robi Damelin verloor haar zoon door een Palestijnse scherpschutter. Ze wil de dader en zijn familie ontmoeten, maar die weigeren. Voor raad reist ze naar Zuid-Afrika, waar daders en slachtoffers van het apartheidsregime dankzij de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Desmond Tutu met elkaar in contact komen. Damelin hoopt te leren of dialoog kan leiden tot vergeving. Zal ze zich verzoenen met de moordenaar van haar zoon? Damelin werd in 2009 door een van onze lezers genomineerd als ‘Intelligente Optimist’.
 Foto: Movies that matter
Lees meer over tips van Ode

Volg Ode ook op TwitterFacebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand

Over de schrijver

1 gedachte over “Inspirerende films van Movies that Matter. 3 kijktips”

Reacties zijn gesloten.