Inspirerende initiatieven: Expeditie Kram

Foto: Expeditie Kram
Inspirerende initiatieven is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die met bijzondere projecten bezig zijn. Van gezellige ontmoetingsplekken tot repair café’s, van guerrilla gardening tot groene festivals. Daarnaast belichten we mensen die aan de weg timmeren: onderweg met een fris idee of op weg naar een nieuwe samenwerking. Soms zijn het frisse initiatieven die net zijn begonnen, soms zijn het projecten waar je al al eerder van hebt gehoord. Een ding hebben al deze initiatiefnemers gemeen: ze hebben allemaal de wens om de wereld een stukje mooier te maken. Vandaag belichten we Gracia Visscher en Liv Krake van Expeditie Kram.
In de zomer van 2015 begonnen twee jonge dames aan een fris project: Expeditie Kram. Samen kamperen ze op de meest bijzondere plekjes, wandelen ze door prachtige landschappen en genieten ze van de natuur en elkaars gezelschap. Hun bevindingen delen ze op een blog met foto’s en verhalen. Zo proberen ze hun enthousiasme voor kamperen, natuur en rust over te brengen op hun lezers. Met succes: steeds meer lezers vinden hun weg naar hun verslagen. Op hun blog kan je avonturen lezen over kleine paradijsjes en Tsjechische sprookjes, over het betoverende IJsland en de fijnste natuurcampings. We vroegen Liv en Gracia naar hun motieven, toekomstdromen en tips voor mensen die ook een blog willen beginnen.
Wat is jullie achtergrond?
Liv heeft Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht gestudeerd, Gracia Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Nijmegen. We kennen elkaar al sinds de middelbare school in Enschede. Nu wonen we allebei in Utrecht en werken we als freelance redacteur/schrijver. We houden van festivals, (analoge) fotografie, natuur en natuurlijk reizen. Gracia is gek op glitters, creatief ondernemen en haar moeders pasta en Liv kan niet zonder fietsen, muziek en kaas.
Foto: Expeditie Kram
Jullie zijn een bijzonder project gestart, willen jullie daar iets meer over vertellen?
Expeditie Kram is een reiswebsite/blog over kamperen en het ontdekken van prachtige natuur in binnen- en buitenland. We schrijven sfeerverslagen en maken foto’s van de mooie plekken waar we komen om zo onze lezers kennis te laten maken met bestemmingen die ze misschien nog niet kenden en het belangrijkst: ze inspireren ook de natuur in te gaan. De wereld is te mooi om thuis te blijven zitten.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Expeditie Kram?
Het idee voor Expeditie Kram ontstond op een warme middag voor Gracia’s gloednieuwe tent op het festival Pinkpop. We hadden het over reizen, kamperen en hoe we eigenlijk die nieuwe tent wel vaker wilden gebruiken. Tussen alle reizen die we al maakten, van New York tot Nepal, zijn we eigenlijk weinig in de Nederlandse natuur te vinden. Daar moest verandering in komen! Schrijven over mooie plekken en deze ook fotograferen deden we altijd al veel dus onze passies hebben we kunnen toepassen en gemaakt tot de website Expeditie Kram zoals het nu is.
Wat is jullie missie?
Bewijzen dat de natuur niet alleen voor 50+ is maar ook leuk kan zijn voor mensen van onze leeftijd (20-30). Veel leeftijdsgenoten zijn vaak in de stad te vinden, achter een laptop en veel bezig met de online wereld. We willen iedereen inspireren de dagelijkse drukte vaker te ontsnappen en de rust op te zoeken in de prachtige natuurgebieden. En, heel belangrijk, dat je hier echt niet ver voor hoeft te reizen. De mooiste plekken van Nederland kunnen om de hoek liggen.
Wat is de meest bijzondere plek waar jullie zijn geweest?
We hebben eigenlijk twee plekken. Onlangs reisden we af naar IJsland, zonder twijfel het mooiste land wat we ooit hebben bezocht, maar in Nederland zijn er ook zoveel prachtige plekken. De meest bijzondere plek in Nederland die we tot nu toe hebben bezocht is het Mantingerveld bij Natuurkampeerterrein De Voscheheugte. Net een sprookje!
Foto: Expeditie Kram
Mensen hebben tegenwoordig een grote behoefte aan de kleiner en duurzamer leven. Waar komt deze behoefte vandaag volgens jullie?
Wij, en zo vast meer, zijn opgegroeid middenin de grote onpersoonlijke bedrijven waar niet werd gedacht over hoe bijvoorbeeld kleding werd gemaakt, kippen werden verzorgd en we niet nadachten over welke schade we aan de wereld brachten. Sinds een aantal jaar zien mensen steeds meer dat dit niet de manier is en we daar ook zelf verandering in kunnen brengen. We hergebruiken, maken zelf en hebben meer behoefte aan pure ervaringen. Ergens stil bij staan zorgt voor een betere kijk op de wereld, en waar kan dat beter dan in de natuur? Het is nodig om de balans terug te brengen in ons leven, die al zo druk is.
Jullie blog wordt al door veel mensen bekeken en gelezen. Wat voor tips zou je aan mensen geven die ook een blog willen beginnen?
Vooral doen wat je zelf leuk vindt om te doen! Het is goed om te realiseren dat er al veel blogs zijn dus een bijzonder idee wat opvalt helpt natuurlijk mee. Het belangrijkste voor ons is dat we kunnen doen wat we leuk vinden: de mooiste natuurgebieden ontdekken, er over schrijven, foto’s maken en blij worden van de wereld. Daarnaast is het belangrijk om van een idee naar actie te gaan. Stel to-do lijstjes op en houd vol. Ook wij zijn te vaak met iets begonnen en hebben het dan niet afgemaakt. Discipline is wel echt nodig om je eigen blog te kunnen maken.

Foto: Expeditie Kram
Wat zijn jullie dromen en wensen voor de toekomst van Expeditie Kram?

We hopen zoveel mogelijk mensen te inspireren de natuur in te gaan en rust te vinden in het dagelijkse leven. Zelfs twee dagen nemen uit je drukke rooster en met je tentje de natuur in te trekken levert al zoveel op, dat willen we onze lezers ook laten voelen. Daarnaast willen we campings en de mensen die hard werken om de Nederlandse natuur te beschermen en te behouden zo veel mogelijk helpen. Door een mooie plek of camping aan te prijzen op onze website hopen we bij te dragen aan meer bezoekers op Nederlandse campings en in natuurgebieden.
Welke reis staat er binnenkort op de planning?
We hebben al een aantal bestemmingen in de planning dit jaar. We reizen binnenkort naar Letland, we gaan slapen op een duurzame camping in Portugal (met Nederlandse eigenaren), we gaan Zeeland ontdekken en slapen in Lief Huisje Zeeland en we gaan nog meer van Drenthe ontdekken met een vintage camper van Tralaluna. Er komt ongetwijfeld nog meer bij maar het zijn allemaal superleuke dingen waar we heel veel zin in hebben.
Meer weten over Liv en Gracia? Klik dan hier voor de site of Facebook pagina van Expeditie Kram.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Expeditie Kram.
Foto: Expeditie Kram

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020