Inspirerende initiatieven: Hof van Seghwaert

Afbeelding: Wim Van Herpen
Afbeelding: Wim Van Herpen

Inspirerende initiatieven is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die met bijzondere projecten bezig zijn. Van gezellige ontmoetingsplekken tot repair café’s, van guerrilla gardening tot groene festivals. Daarnaast belichten we mensen die aan de weg timmeren: onderweg met een fris idee of op weg naar een nieuwe samenwerking. Soms zijn het frisse initiatieven die net zijn begonnen, soms zijn het projecten waar je al al eerder van hebt gehoord. Een ding hebben al deze initiatiefnemers gemeen: ze hebben allemaal de wens om de wereld een stukje mooier te maken. Vandaag belichten we Suzanne Verboon van Perenboomgaard Hof van Seghwaert.
Dertig jaar geleden werd er in Zoetermeer een nieuwe wijk gebouwd: Seghwaert. Als er in de jaren 80 een bouwcrisis ontstaat, blijft er een mooi stukje land gespaard. Een oude boomgaard blijft jarenlang verstopt achter een grote heg, compleet overwoekerd en onbenut. Buurtbewoner Bert Dekkers vond dat zo zonde dat hij besloot een oproepje te doen in de buurt, en met succes. Een groepje enthousiaste mensen zag het wel zitten om de boomgaard samen op te frissen. Suzanne Verboon is een van hen. Samen met de andere buurtbewoners heeft ze de boomgaard omgetoverd tot een waar paradijs: Hof van Seghwaert. We vroegen haar naar dit bijzondere buurtinitiatief, de plannen voor de toekomst en tips om zelf een zo’n mooi buurtproject op te zetten.
Wat is jouw achtergrond?
Dertien jaar geleden ben ik samen met mijn man in Zoetermeer komen wonen. We hebben twee kinderen en wonen met veel plezier in de stad. Ik werk bij de overheid als manager van een afdeling die subsidieaanvragen van bedrijven afhandelt. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten. Ik wandel en fiets graag, maak tuinbeelden met mozaïek en ben vaak in mijn moestuin te vinden. Sinds een jaar ben ik bestuurslid van de Hof van Seghwaert waar ik van alles doe, zoals bijvoorbeeld evenementen organiseren zoals NL-doet en de Burendag.
Hof van Seghwaert is een bijzonder initiatief, wil je daar iets meer over vertellen?
Twee jaar geleden viel bij mij een oproep in de bus voor mensen die mee wilden denken hoe we een oude boomgaard konden redden. De oproep kwam van buurtbewoners Bert Dekkers. Hij was zo enthousiast en optimistisch en kwam met het idee om er een ontmoetingsplek van te maken voor de wijk. De boomgaard zelf was er natuurlijk al. Maar alleen bomen is geen aantrekkelijke plek om te bezoeken. Om van de boomgaard een levensvatbaar buurtinitiatief te maken moest er iets aan toe worden gevoegd. Door inspiratiebijeenkomsten te houden in de buurt sloten steeds meer mensen zich aan bij dit initiatief en ontstonden de ideeën zoals de stilte tuin en de bijenstal. We hebben het echt met elkaar bedacht.
Afbeelding: Wim Van Herpen
Afbeelding: Wim Van Herpen

Ondertussen zijn al die mooie ideeën gerealiseerd. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
We hebben samen met een aantal andere optimisten een bestuur gevormd en zijn in gesprek gegaan met de gemeente. Daar vonden we gelukkig medestanders die ons hebben geholpen om het ambtenaren-apparaat zo ver te krijgen dat we de boomgaard in beheer kregen. Dat was niet makkelijk, maar met veel geduld en een lange adem is het gelukt. Samen hebben we vervolgens de boomgaard ontdaan van onkruid en verwilderde bomen gesnoeid. We zijn bewoners-projecten gestart om van de boomgaard een aantrekkelijke plek te maken.
Kan je een paar voorbeelden geven van bewoner-projecten?
Alle buurtbewoners kunnen een plan maken voor verschillende delen van de boomgaard. Zij zoeken dan zelf naar financiering. We hebben wel een startkapitaal gekregen via subsidies maar we willen niet afhankelijk worden van subsidies. Het is belangrijk dat projecten een plan hebben om zelfstandig verder te kunnen, bijvoorbeeld via sponsoring, crowdfunding of verkoop van producten. Een groot deel van onze peren hebben we laten verwerken tot sap. Maar liefst 2000 flessen perensap worden bij lokale winkels en zelfs een supermarkt verkocht. Verder hebben we een kippenhok, een wijngaard, een moestuin en een bijenstal waarin we honing verkopen. Ook werken we aan de aanleg van een stilte tuin en een siertuin. In die laatste tuin houden we regelmatig filosofielezingen en gaan we ook yoga lessen geven. Dit voorjaar starten we met nog een groot project: een natuurbeleving-tuin voor kinderen.
Afbeelding: Wim Van Herpen
Afbeelding: Wim Van Herpen

Wat is jullie missie?
Onze missie tweeledig: het behoud van deze boomgaard en bijdragen aan een sociale buurt waarin ruimte is voor iedereen. Dit laatste doen we door samen te werken met iedereen die ook met ons wil samenwerken. Dat zoeken we ook actief op. We werken samen met alle andere groen-initiatieven in Zoetermeer maar ook heel veel met organisaties in onze wijk. Zo werken we samen met Middin, een zorgorganisatie in onze buurt. Mensen met een verstandelijke beperking komen 1 keer in de week helpen in onze tuin. We hebben ook goede banden met de lokale middenstand en scholen. Leerlingen van het Stedelijk College en het ID College hebben geholpen met snoeien en de perenpluk, ook de bijenstal is samen met leerlingen gebouwd.
Al vanaf het begin werken we veel samen Stichting Piëzo, een sociaal maatschappelijke organisatie die mensen in de gelegenheid stelt om hun talenten en vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen. Wij bieden plekken waar mensen stage kunnen lopen of ervaring op kunnen doen. Vrijwilligers van Piëzo verzorgen bijvoorbeeld de catering bij evenementen als NL-doet en de Burendag. Dat sociale aspect werkt echt heel goed. Door de boomgaard ontstaat een netwerk in de wijk. Ik ken bijvoorbeeld nu veel meer mensen dan voorheen, het dorpsgevoel komt terug in de wijk.
Er ontstaan overal in Nederland steeds meer buurtinitiatieven en ontmoetingsplekken, waar komt die behoefte vandaan volgens jou?
Het sluit denk ik aan bij de behoefte aan duurzaamheid en bewuster leven. We worden in het dagelijkse leven steeds meer omringd met technologie en communicatie op afstand. Heel mooi en goed maar daardoor wordt het contrast met natuur en “echt” contact ook steeds groter. Andere netwerken in buurten zoals buurthuizen en kerken zijn de afgelopen jaren kleiner geworden. Mensen worden zich ervan bewust dat natuur en een gezelligheid in de buurt steeds meer uit hun leven is verdwenen kiezen er bewuster voor om dat weer op te zoeken.
Waarom steek je als vrijwilliger zoveel tijd in dit initiatief?
In de boomgaard komen allemaal dingen die ik belangrijk vind samen. Ik vind het fijn om een beetje “buiten” te wonen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen tijd buiten doorbrengen en ik vind dat we zuinig moeten zijn op onze omgeving. Het kost natuurlijk tijd maar het geeft ook energie. Ik zie dat andere mensen ook blij worden van alles wat er in de boomgaard gebeurt, dat geeft voldoening. Verder is vrijwilligerswerk in de boomgaard lekker resultaatgericht. Na een ochtendje werken heb je lekker bewogen, iets neergezet en buitenlucht opgedaan. Zo is voor mij echt een win-win situatie.
Afbeelding: Wim Van Herpen
Afbeelding: Wim Van Herpen

Wat is je lievelingsplekje in de boomgaard en waarom?
Dat is de bijenstal en het tuintje dat daarvoor is aangelegd. Dit is het eerste hoekje in de boomgaard dat “af” was en dat voelde gelijk als een klein paradijsje. Het is zo bijzonder omdat het voor mij het bewijs was van “het kan wel”. We kregen via NL-doet geld voor het materiaal, een school uit de buurt was bereid om de stal te bouwen en er waren gelijk een mooie groep vrijwilligers die mee gingen helpen om dit te realiseren. Nu wordt het tuintje door een klein groepje mensen bijgehouden en melden zich spontaan mensen die mee willen helpen als imker. Het is een mooi plekje geworden waar je van het vliegen van de bijen kan genieten. Mijn man is als vrijwilliger “hoofd” imker van deze stal waardoor dit plekje in de boomgaard nog een stukje extra speciaal is.
Wat voor tips zou je mensen geven die een soort gelijk initiatief op willen zetten?
Voor alles wat je wilt bereiken geldt dat je het vooral van de daken moet schreeuwen. Je bent meestal niet de enige die wat wil. Als je bekend maakt dat je wat wilt en medestanders zoekt gaan andere mensen je vaak vanzelf helpen. Sta open voor ideeën van anderen zoek naar synergie. Zoek ook contact met de gemeente en blijf altijd enthousiast. Zeuren en klagen heeft geen zin, verspil daar geen energie aan. Realiseer je wel dat je een portie geduld nodig hebt. Dus niet snel opgeven en vergeet vooral niet te genieten van elk klein succesje.
Heb je nog toekomstwensen voor Perenboomgaard Hof van Seghwaert?
Ik hoop dat we de boomgaard nog meer kunnen laten bruisen, dat mensen echt trots zijn op de boomgaard en daarmee op de wijk. De boomgaard staat niet op zich zelf, het gaat om investeren in je eigen buurt. Dan heb ik het niet over investeren met geld maar investeren door tijd te steken in de omgeving van je huis en vooral met interesse in andere mensen. Ik wens dat het vuurtje dat wij hier aansteken zich gaat verspreiden en plezier en energie gaat geven aan velen.
Meer weten over Hof van Seghwaert? Klik dan hier voor de Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hof van Seghwaert en gemaakt door Wim van Herpen

Afbeelding: Wim Van Herpen
Afbeelding: Wim Van Herpen

Over de schrijver

2 gedachten over “Inspirerende initiatieven: Hof van Seghwaert”

  1. Hallo, geweldig deze uitvoering, sjapo voor het gehee!
    Wij zelf zijn nu al in een ver stadium om onze plannen te realiseren; ZORGsaam+ / biodynamische Zorghoeve Alblasserwaard. Nu in overleg met de gemeente om het terrein van een oude kinderboerderij te krijgen en daar fase 1 van ons plan op te zetten, ook wij lopen met onze plannen bij verschillende fondsen. Ook aan vraag bij de gemeente voor een subsidie. Ik zie heel veel overeenkomsten met het plan.
    Gr. Leo Quist.

Reacties zijn gesloten.