Inspirerende initiatieven: Oma’s Pop-up

Afbeelding: Oma'S Pop-Up
Inspirerende initiatieven is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die met bijzondere projecten bezig zijn. Van gezellige ontmoetingsplekken tot repair café’s, van guerrilla gardening tot groene festivals. Daarnaast belichten we mensen die aan de weg timmeren: onderweg met een fris idee of op weg naar een nieuwe samenwerking. Soms zijn het frisse initiatieven die net zijn begonnen, soms zijn het projecten waar je al al eerder van hebt gehoord. Een ding hebben al deze initiatiefnemers gemeen: ze hebben allemaal de wens om de wereld een stukje mooier te maken. Vandaag belichten we Mark Hendriks van Oma’s Pop-up.
Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Van hen voelt meer dan 1 miljoen zich eenzaam. 200.000 van hen geven zelfs aan extreem eenzaam te zijn. Deze mensen hebben slechts één keer in de maand een sociaal contact. Een aantal jonge studenten besloot om hier aandacht aan te besteden en wel op een heel bijzondere manier. Ze openden eind 2015 een restaurant waar senioren de meest lekkere maaltijden bereiden en eten met (vaak jonge) mensen. We spraken één van de oprichters Mark Hendriks over Oma’s Pop-Up, over eenzaamheid en over tips om een eigen initiatief op te richten.
Wat is jouw achtergrond?
Momenteel studeer ik Commerciële Economie aan de Hogeschool Rotterdam en zit daarbij in het derde jaar. Ik heb geluk dat mijn school mij heeft toegestaan bij mijn eigen stichting. Heel fijn, zo kan ik er veel tijd aan besteden.
Wil je iets meer over die stichting vertellen?
Oma’s Pop-up is een pop-up restaurant waar ouderen die meer behoefte hebben aan sociaal contact gerechten koken voor betalende gasten. Dit doen ze onder leiding van een professionele chefkok. Nadat de senioren de gerechten hebben voorbereid zullen ze bij de gasten aan tafel schuiven om sociaal contact te bevorderen. We proberen de ouderen te mixen met de gasten, zodat er echte leuke gesprekken ontstaan. Ouderen hebben een leuke dag, de gasten hebben een onvergetelijke avond en ze kunnen kooktips krijgen. Zoals bijvoorbeeld hoe je die ouderwetse Hollandse gehaktbal het beste op smaak kunt brengen.
Afbeelding: Oma'S Pop-Up
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Oma’s Pop-up?
Elke maandag eet ik bij mijn oma. Toen ik twee weken op vakantie was geweest kwam ik netjes weer terug om bij haar te eten. Ze vertelde me dat ze blij was dat ik er weer was omdat ze drie dagen met niemand had gesproken. Je weet dat er veel eenzaamheid is, maar je realiseert je niet dat dat ook je naasten kan overkomen. In het tweede jaar van mijn opleiding is het de bedoeling dat je een bedrijf opricht onder leiding van school. In een groepje van zes studenten moet je een product of dienst kiezen en die de rest van het jaar aan de man proberen te brengen. Voor mij was het verhaal van mijn oma de uiteindelijke aanzet om iets met ouderen te doen. Samen met die vervelende bezuinigingen in de zorg en de opkomende participatiemaatschappij’ vonden we het een goed initiatief dat bij de huidige tijdsgeest zou passen. En zeg nou zelf, de link tussen ouderen en koken is snel gemaakt.
Hoe zijn jullie te werk gegaan?
We hebben het idee voorgesteld aan de rest van de groep waarna we met veel enthousiasme zijn begonnen aan het project. Al snel bleek dat er een enorme vraag voor was en dat de media zeer geïnteresseerd is in ons initiatief. [stukje informatie mist] Na de eerste avond zagen we dat de ouderen zo’n enorm leuke dag hebben gehad en ons vertelde dat we ook na het schoolproject met dit concept door moeten starten. Eén van de ouderen, onze opa Daniël, vertelde zelfs dat het een van de beste dingen was die hem in jaren was overkomen.
Wat is jullie missie?
We willen graag een bijdrage leveren aan het bestrijden van de eenzaamheid. Er is zoveel eenzaamheid in alle lagen van de bevolking. Door de bezuinigingen in de zorg vallen er veel dagbesteding activiteiten weg, waardoor er nog meer eenzaamheid ontstaat. De cijfers liegen er niet om. Vooral in grote steden zijn de cijfers angstaanjagend. Door de vergrijzing zullen die cijfers alleen maar hoger worden. Daar willen we graag wat aan doen, maar dat kunnen we niet alleen. Daarom vinden we het ook belangrijk om de media te blijven opzoeken.
Afbeelding: Oma'S Pop-Up
Verdien je geld met Oma’s Pop-up, en waarom wel of niet?
Oma’s Pop-up is een stichting en momenteel doen we dit geheel vrijwillig. Aangezien mijn school heeft toegestaan dat dit als stage is goedgekeurd, kan er ook genoeg tijd in worden gestoken. Mocht er echt veel tijd in gaan zitten en het door persoonlijke omstandigheden niet meer gaat, hopen we het wel te kunnen blijven doen tegen een kleine vergoeding. Toch is de insteek is nooit geweest om er geld uit te halen. Ik denk ook niet dat de insteek van zo’n sociale onderneming zou moeten zijn.
Wat zou je anderen voor tips geven die ook een inspirerend initiatief willen opzetten?
Als beginnend marketeer kan ik niets anders zeggen dan dat het belangrijkste is dat er vraag is naar je initiatief. Dat klinkt logisch, maar bij veel initiatieven gaat het hier al fout. Probeer ook buiten je eigen veilige omgeving te kijken of je initiatief aanslaat. Daarnaast moet de insteek zijn om er anderen mee te helpen. Je zult er veel van leren en leuke contacten op doen, maar volgens mij is het belangrijkste van alles dat je je enthousiasme over je eigen initiatief kunt overbrengen op anderen. Daar staat of valt je initiatief mee. Verder zou ik trouwens iedereen aanraden om een paar uurtjes per week of maand te besteden aan vrijwilligerswerk voor kwetsbare groepen. Je kunt er zoveel van leren, je bouwt een band op en het is ook nog eens hartstikke leuk!
Meer weten over Oma’s Popup? Klik dan hier voor de site en Facebook pagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle afbeeldingen zijn van Oma’s Pop-Up
Afbeelding: Oma'S Pop-Up

Over de schrijver

1 gedachte over “Inspirerende initiatieven: Oma’s Pop-up”

  1. Pingback: Deze trends gaan we zien in het nieuwe jaar

Reacties zijn gesloten.