Inspirerende initiatieven: Radicale Vernieuwers

Vanavond is het zo ver: de Nacht van de Radicale Vernieuwing. In Spring House in Amsterdam worden de Radicale Vernieuwers van dit moment in de schijnwerpers gezet. Zo kan je er een bolletje kweekvleesijs van Next Nature proeven, onkruidcocktails van Gewildgroei drinken en met Power of Art House nadenken over hun volgende straatkunst project. Als klap op de vuurpijl wordt er uit maar liefst 10 finalisten één Radicale Vernieuwer gekozen. Deze Radicale Vernieuwer zal de komende tijd flink in de schijnwerper worden gezet en toegang krijgen tot een groot netwerk om zijn of haar plannen zo geslaagd mogelijk te maken. Radicale Vernieuwers is een initiatief van VandeJong, Vrij Nederland en Kennisland. We spraken Nora van der Linden van Kennisland over dit bijzondere initiatief.

Wat is een Radicale Vernieuwer?

Radicale Vernieuwers zijn personen of organisaties die met durf en visie oplossingen bedenken voor een betere wereld. Ze stellen bestaande systemen op de proef en werken op eigen kracht aan concrete antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Radicale Vernieuwers kunnen verschillende gedaantes aannemen: van bankdirecteur tot hacker, van ambtenaar tot start-up, van kunstenaar tot wetenschapper.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Radicale Vernieuwers?

In 2012 waren de Tweede Kamerverkiezingen en namen we bij Kennisland de partijprogramma’s door. Daar stond weinig vernieuwends in. Als denktank voor maatschappelijke vernieuwing houden we ons altijd bezig met vernieuwend potentieel van de samenleving, en in Engeland hadden onze Britse collega’s van denktank Nesta net (i.s.m. The Guardian) Britain’s New Radicals gelanceerd. Met het idee ‘vernieuwing komt niet uit Den Haag’ hebben we toen de Nederlandse variant opgericht: Radicale Vernieuwers. Vanaf het begin deed Vrij Nederland mee als partner, en afgelopen jaar (bij de derde editie) is creative agency VandeJong erbij gekomen als derde partner.

Wat is de missie van Radicale Vernieuwers?

Het doel van Radicale Vernieuwers is het in de spotlight zetten van mensen die tegen de stroom in bezig zijn de wereld beter te maken, ze een netwerk te bieden en te zorgen dat er geleerd kan worden van de de kracht en het doorzettingsvermogen van deze pioniers.

Afbeelding: Radicale Vernieuwers
Afbeelding: Radicale Vernieuwers

Wat zijn eigenschappen die een Radicale Vernieuwer volgens jullie heeft?

Een Radicale Vernieuwer trekt de status quo in twijfel, legt onverwachte verbindingen, durft risico’s te nemen, daagt mensen uit anders te denken en is bovendien een pionier in zijn vakgebied.

Waarom is het zo belangrijk dat deze Radicale Vernieuwers in de schijnwerper komen te staan?

We zien dat Radicale Vernieuwers een aantal overeenkomsten hebben. Een daarvan is dat het mensen zijn die erg geloven in hun eigen idee, en ermee doorgaan ongeacht wat de omgeving ervan vindt. Ze zijn in staat de wereld om zich heen met eigen handen (en hersens en creativiteit) te veranderen, ze hebben niet alleen een goed idee, ze doen er ook wat mee. Dit is hoopgevend, maar we denken dat het ook inspirerend kan werken, met andere woorden dat andere mensen ook geïnspireerd raken om grote maatschappelijke problemen of duurzaamheidsvraagstukken zelf op te pakken. Daarnaast denken we dat Radicale Vernieuwers er wat aan hebben om niet alleen te staan, maar in een netwerk van vernieuwers te opereren. En we willen ze ook op deze manier meer bekendheid geven en meer netwerk voor ze genereren.

Wat hopen jullie dat de Radicale Vernieuwers in de toekomst gaan bereiken?

We hopen natuurlijk dat alle Radicale Vernieuwers van nu en van de afgelopen edities hun doelen bereiken en heel succesvol worden! Verder zijn we van plan om in de toekomst samenwerking te zoeken met grotere organisaties die wel wat radicaal vernieuwende inspiratie kunnen gebruiken. Het is onze ambitie de nieuwe vernieuwers die vaak nog buiten ‘het systeem’ opereren en grote partijen die het moeilijk vinden van binnenuit te vernieuwen met elkaar te verbinden. We moeten manieren vinden om de impact van de Radicale vernieuwers te vergroten, en de oude en de nieuwe wereld samen te laten werken. Daarnaast is er afgelopen jaar voor het eerst een Vlaamse editie geweest van RV. De Britse editie heeft ook al een paar keer gedraaid. Dus een volgende Europese Radicale Vernieuwers ligt in het verschiet!

Welke prijs kan er vannacht gewonnen worden?

Er is geen geldprijs verbonden aan Radicale Vernieuwers. Juryvoorzitter Neelie Kroes reikt de awards aan de jurywinnaar en de publiekswinnaar uit, en zij krijgen een social membership en een strippenkaart van Spring House, het nieuwe huis voor Radicale Vernieuwers in Amsterdam. We vinden dat ook de finalisten en semi-finalisten van dit jaar Radicale Vernieuwers zijn, niet alleen de twee winnaars. Voor hen organiseren we nog bijeenkomsten dit voorjaar. Zo bereiden we het netwerk van Radicale Vernieuwers elk jaar uit.
Meer weten over Radicale Vernieuwers? Je vind er alles over op de website en Facebookpagina. Klik hier voor een overzicht van de finalisten.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Radicale Vernieuwers.

Afbeelding: Radicale Vernieuwers
Afbeelding: Radicale Vernieuwers

Over de schrijver