Instant bevrediging: zelf chocolade maken

Chocola 300X225
Foto: Rozemarijn Van West

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Nooit gedacht dat chocola maken zo simpel zou zijn. Je gooit cacaoboter en cacaopoeder bij elkaar, iets zoets erbij, en voila! Je kunt er precies in doen wat je zelf lekker vindt (nootjes, vruchten, kaneel of mint, of superfoods als maca of lucumapoeder). En je kunt er zo veel van eten als je wilt. Want er is niks ongezonds aan (als je stevia als zoetstof gebruikt). Sterker nog, gezondheidsguru’s zien het als een middel om gezonde vetten binnen te krijgen (cacaoboter en kokosolie). En je pakt ook alle voordelen van rauwe cacao mee. Kijk, zo wordt zelf doen echt leuk.
Belangrijk ingrediënt is de (rauwe) cacaoboter (bestel ik via internet met wel het nadeel van de verzendkosten. Als je in Amsterdam woont staan er raw food standjes op de Noordermarkt op zaterdag). Dit plantaardige vet van de cacaoboon heeft een heerlijke milde chocoladesmaak en zit vol met goede stofjes (zoals serotonine en de love drug fenylethylamine). Het is ook de beste bron van magnesium die er is. Het bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet, maar goede varianten: stearinezuur en palmitinezuur. Deze vetten hebben geen negatief effect op het cholesterol en zijn juist goed voor het hart. Rauwe cacaoboter wordt gemaakt met de koudpersmethode, waardoor alle voedingswaarde behouden blijft. Je kunt het trouwens ook op je huid smeren want het is vochtinbrengend. Het wordt zelfs aanbevolen om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen. Maar daar is het eigenlijk veel te lekker voor.
In dit recept, oorspronkelijk van Dr. Mercola, wordt de cacaoboter met kokosolie gemengd. Ik heb de verhoudingen wat aangepast, geheel naar eigen smaak. Dus experimenteer er zelf ook gerust op los.
Ingrediënten (voor een stuk chocola van ongeveer 10 x 15 cm en 1cm dik):
140 gram (liefst rauwe) cacaoboter
70 gram kokosolie
40 gram (liefst rauwe) cacaopoeder
1 tl stevia kristal en 5 druppels stevia (hier zijn vele variaties op mogelijk, ik vond de druppels wel handig omdat dat makkelijk mengt)
Snufje zout
Als je wilt:
1/2 tl vanille- extract
1 tl kaneel
40 gram amandelen in stukjes
Bereiding:
– Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie (ik zet gewoon een bakje in een pan met warm water) op heel laag vuur ( het moet niet heter dan 50 C worden, ik zet er een warmhoudplaatje tussen). Snij de cacaoboter vantevoren in kleine stukjes, dan smelt het sneller.
– Roer de cacaopoeder, de zoetstof en de specerijen/nootjes door de gesmolten olie tot het een homogeen mengsel is.
– Giet het in een ondiepe schaal, op een bord, of in kleine (muffin)vormpjes.
– Zet het in de koelkast om te laten stollen.
En dan niet alles in één keer opeten… succes!
PS. Dagelijks chocola eten schijnt helemaal niet erg te zijn (zie Dr. Mercola) als je maar de goede kwaliteit te pakken hebt, zoals deze zelfgemaakte. Maar wel liever verdeeld over de dag je stukjes opeten dan in één keer…
Lees ook
Kruidige pompoencake
Het beste van de raw food keuken
Instantbevrediging: zelf chocolade maken

Over de schrijver

7 gedachten over “Instant bevrediging: zelf chocolade maken”

  1. Chocola heeft inderdaad positieve gezondheidseffecten, maar die zijn te danken aan de flavanolen. Deze stoffen houden de bloedvaten soepel, gaan bloedklontering tegen en verlagen de bloeddruk.
    Deze effecten zijn waarschijnlijk beperkt tot pure chocolade en komen dus niet voor in melkchocolade of witte chocolade. Hoe puurder en hoger het cacaogehalte, des te gezonder is de chocola.
    Chocola bevat echter ook veel calorieën in de vorm van suiker en vetten. Daarom geldt ook voor chocola: Geniet, maar eet met mate.

  2. Het is onjuist om stearinezuur en palmitinezuur "goede verzadigde vetten" te noemen.
    In tegenstelling tot de meeste andere verzadigde vetten heeft stearinezuur een neutraal effect op de verhouding tussen HDL- en LDL-cholesterol, maar net als bij andere verzadigde vetten kan consumptie van stearinezuur leiden tot een verhoging van inflammatoire markers met een kans op chronische ontstekingen, waar je niets van merkt, maar die wel de kans op hart/vaatziekten en andere ziekten vergroten.
    Ook palmitinezuur is niet gezond. Ik kan daarbij (onder veel meer) verwijzen naar het rapport "Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases" van de WHO en FAO. Volgens dit rapport is er overtuigend bewijs dat palmitinezuur de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

  3. Roos noemt fenylethylamine een "love drug".
    Het verhaal dat fenylethylamine een love drug is, werd in de jaren '80 in de wereld gebracht door het boek "The chemistry of love" van M. Liebowitz.
    Op sommige websites is dit verhaal nog steeds te vinden, maar het is al lang achterhaald door de wetenschap.
    Fenylethylamine is een lichaamseigen stof die in de hersenen wordt geproduceerd en een rol speelt bij de omzetting van neurotransmitters.
    Chocola (en ook rode wijn en kaas) bevat inderdaad fenyletylamine, maar dit wordt in de darmen al snel afgebroken door monoamine B. Het bereikt daarom niet de hersenen, in ieder geval niet in hoeveelheden die een psychoactief kunnen hebben.
    Chocola is lekker en kan een goed gevoel geven, maar dat komt niet door de fenyletylamine.

  4. Leuk recept, mèt kokosolie, en zonder suiker. Ik vraag me nu af waarom in de Stevia-chocola die ik bij natuurvoedingswinkels zie allerlei extra koolhydraten toegevoegd zijn, terwijl dat in dit recept niet het geval is. Want volgens mij is het zonder die koolhydraten minder dikmakend.

Reacties zijn gesloten.