Instructiefilmpjes: Bouw je eigen kas

Een mini-kas is de ideale uitvinding wanneer je in ons koude kikkerlandje toch tomaten of paprika’s wilt kweken. Zelf een kas bouwen is relatief eenvoudig. Dit artikel laat zien hoe je aan een kas kunt komen.

Buckminster Fuller was een man met vele constructieve uitvindingen. De Geodesic-dome; ook wel geodome genoemd is daar eentje van. Via het internet is er inmiddels een boel te vinden over hoe mensen zelf een geodome kunnen bouwen, bijvoorbeeld om als broeikas te dienen en zo het seizoen waarin je zelf gezond, vers en lokaal eten kunt verbouwen flink kunt verlengen. Onderstaand filmpje (2 min) geeft een mooie time-lapse registratie van iemand die met simpele materialen zijn eigen geodome kas in elkaar zet.

Geodesic-domes zijn supersterk, materiaal efficiënt en je kunt ze relatief gemakkelijk zelf leren bouwen. Deze Engelse website heeft alle benodigde informatie voor de enthousiaste doe-het-zelver die nog een leuk project voor de herfst en winter van dit jaar zoekt.

Zo kan het ook: Een ondergronda Walipini kas

En voor de mensen die nog een paar stappen verder willen gaan. Bigelow Brooks Farm bouwde een geodesic-dome met daarin een aquaponics systeem en een aangelegen ruimte. Op onderstaande video een mooie rondleiding waarin een prachtig geïntegreerd systeem een heleboel vis en gezonde verse groente produceert:

Deze twee filmpjes en website zijn slechts een kleine greep uit wat er allemaal voor praktische informatie te vinden is over het zelf bouwen van een geodome. Zijn er mensen in Nederland die zelf al ervaring hebben met het bouwen van een geodome en hun ervaringen wellicht kunnen delen? En wellicht zijn er mensen die deze herfst en winter aan de gang willen met het bouwen van een eigen dome? Samenwerken en -leren kan wellicht handig zijn in dat geval.

Gastbijdrage van Permacultuur Nederland

Over de schrijver

4 gedachten over “Instructiefilmpjes: Bouw je eigen kas”

  1. alleen de link leidt naar niets, een doodlopend spoor dus, het tweede filmpje laat zie hoe je een oorspronkelijk ontwerp van een geodetische koepel compleet om zeep kunt helpen, ja zo kan het ook, alleen zo moet je het dus niet doen!

Reacties zijn gesloten.