Internet en duurzame energie zorgen voor revolutie

Jeremy Rifkin. Foto: wikimedia commons

Er komt een derde industriële revolutie aan, zegt de Amerikaanse topeconoom Jeremy Rifkin. Het internet en duurzame vormen van energie staan aan de basis van dit nieuwe tijdperk, meent hij. In die nieuwe tijd zullen mensen volgens Rifkin hun eigen groene energie in hun huis of bedrijf produceren en via een energie-internet met elkaar uitwisselen.

“De Derde Industriële Revolutie zal voor de eenentwintigste eeuw net zulke ingrijpende gevolgen hebben als de Eerste voor de negentiende en de Tweede voor de twintigste eeuw had. En net als de twee vorige revoluties zal de Derde Industriële Revolutie onze manier van werken en leven in alle opzichten veranderen. De conventionele hiërarchische organisatie van de maatschappij die kenmerkend was voor een groot deel van het economische, sociale en politieke leven van de industriële revolutie op basis van fossiele brandstoffen, maakt plaats voor gespreide samenwerkingsverbanden in het nieuwe groene industriële tijdperk. We beleven een ingrijpende verschuiving in de structuur van de maatschappij, van hiërarchische naar decentrale macht.”

En je zult het misschien niet denken, maar volgens Rifkin loopt Europa voorop in deze industriële revolutie: “De EU had aan het begin van deze eeuw twee doelstellingen: de EU veranderen in een duurzame samenleving zonder koolstofemissie, en van Europa de sterkste economie ter wereld maken. Het eerste betekende dat in vijftig jaar tijd van de fossiele energie van de Tweede Industriële Revolutie moest worden overgestapt op het stelsel van duurzame energie van de Derde Industriële Revolutie. Dat zal niet meevallen, maar we moeten niet vergeten dat de overgang van hout als brandstof naar de stoomtechnologie op basis van steenkool in de Europese en Amerikaanse economie een halve eeuw heeft gekost, net als de overgang van de steenkool- en stoomtechnologie van de trein naar de economie van olie, elektriciteit en auto’s. Dat geeft het vertrouwen dat de overgang naar duurzame energie in een vergelijkbaar tijdsbestek mogelijk moet zijn.”

Binnenkort komt Rifkins nieuwe boek “The Third Industrial Revolution” uit. Lees in het oktobernummer van Ode meer in een exclusieve voorpublicatie.

Lees ook

Volg Ode op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem eenproefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver