Gemeente neemt energievoorziening in eigen hand: “Goedkope groene energie voor iedereen”

Zonnepanelen Foto: Martin Jakobsen.
Zonnepanelen Foto: Martin Jakobsen.

In de Haarlemmermeer zorgt het lokale energiebedrijf Tegenstroom voor zonnepanelen op de daken van huurhuizen van woningcorporatie Ymere. In de komende twee jaar zullen er 24.000 zonnepanelen geplaatst worden die samen zo’n 5 miljoen KWh aan lokale groene stroom zullen gaan opwekken. En dat is niet het enige wat er in de Haarlemmermeer gebeurt. Eerder richtte de gemeente al een fonds op waar groene initiatieven mee kunnen worden gefinancierd (lees hier ons interview met de initiatiefnemer van het fonds, wethouder John Nederstigt). De gemeente zelf heeft hier 3 miljoen in gestopt, maar met de hulp van het bedrijfsleven is het fonds ondertussen gegroeid tot meer dan 33 miljoen.

Tegenstroom is een nieuw initiatief van de gemeente Haarlemmermeer. Het doel is om alle energie in de polder onafhankelijk en op een milieuvriendelijke manier op te wekken. Particulieren en de woningcorporatie hoeven geen investering te doen, en gaan toch direct minder betalen voor hun energierekening.

Wij interviewden Andrea van de Graaf, de directeur van Tegenstroom.

Hoe zit Tegenstroom in elkaar?

“Tegenstroom is een lokaal energiebedrijf zonder winstoogmerk. Het is voor 100% in handen van de gemeente. Je hebt hierdoor direct al een goede terugvalbasis, en we konden voor de zonnepanelen op de huurwoningen ook tegen gunstige voorwaarden een lening regelen via de BNG bank (Bank Nederlands Gemeenten). Hierdoor hoeven onze klanten zelf geen investering te doen.”

Wat is het voordeel voor de klanten?

“Mensen krijgen gegarandeerd groene energie en betalen een laag tarief. Het doel is om alle stroom en warmte in Haarlemmermeer op te wekken. Onze prijzen zitten onder die van de grote energiemaatschappijen, alleen sommige acties kunnen iets goedkoper zijn. Maar ons publiek kiest niet alleen voor ons vanwege de lage prijs, maar ook voor waar wij voor staan. Want alles wat we verdienen, investeren we terug in lokale opwekking van schone energie.”

Wat is het voordeel ten opzichte van een energie-coöperatie?

“Ik denk niet dat het heel veel verschil maakt, ons enige voordeel is dat we de gemeente achter ons hebben. Maar verder zijn we goed te vergelijken met een energie-coöperatie.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“Wij dromen ervan om in de Haarlemmermeer in de toekomst al onze energie zelf schoon op te wekken, onafhankelijk van verre landen. En om iedereen in de polder een eerlijke en stabiele prijs te garanderen voor hun energie.”

Lees ook
Richt je eigen energiecoöperatie op in 7 stappen
[adrotate group=”2″]
Primeur: lokale energiecoöperatie Woerden levert zonne-energie met belastingkorting