Interview: Plasticdoppen krijgen een tweede leven als knopen bij Pou-Belle

Dopknopen Van Pou-Belle
Dopknopen Van Pou-Belle

Maandagochtend startte de Battle Duurzaam Design Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, Dopknoop en Terloops, proberen zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Elke stem is €2.50 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen een speciaal crowdsourcingsevent aangeboden. Zo kunnen zij de “wijsheid van de massa” inzetten om hun project nog beter te maken.

hetkanWel interviewde beide strijders. Hieronder vind je het interview Elze van den Akker van het Dopknoop project. Klik hier voor het interview met Terloops.

Stem op de site van Voor de Wereld van Morgen op je favoriet.

Over Dopknoop

De Dopknoop is een project van Pou-Belle design. De knopen zijn gemaakt van gerecycleerde doppen van frisdrankflessen, pakken van zuivelproducten en sappen. De gebruikers van deze producten verzamelen de doppen voor een tweede leven als knoop.

De doppen worden verzameld en schoongemaakt. Daarna worden ze met hitte plat gevouwen en er knoopsgaten in geslagen. De knopen worden per drie op een kaart genaaid en geleverd met envelop zodat je het ook als cadeau kunt versturen.

Waarom zouden mensen voor jouw project moeten kiezen?

Omdat een Dopknoop gewoon een heel leuk ding is. Dopknopen zijn een leuke manier om te beginnen met recyclen. Alle kleine beetjes helpen wat dat betreft.

Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?

Waar het vooral bij helpt is de naamsbekendheid. Mensen en winkels die bellen voor meer informatie. Het levert ons weer nieuwe klanten op. Mochten we er ook nog wat mee winnen, dan willen we dat geld gebruiken om meer te produceren, en daarnaast ons assortiment uit te bereiden.

Waar komt jouw persoonlijke betrokkenheid vandaan?

Ik heb het altijd al leuk gevonden om dingen her te gebruiken, of een andere functie te geven. Ik zie vaak de schoonheid van dingen die kapot zijn. Je kan kapotte dingen vaak op een andere manier een mooie of praktische functie geven. Ik verbaasde me op een gegeven moment in de supermarkt over de verpakkingen van alle producten. Ontwerpers zijn daar lang mee bezig om het tot iets moois te maken, en wij kieperen het na gebruik zonder te kijken weg. Dat vond ik bizar, en ik begon erover na te denken hoe dat beter zou kunnen. Zo zijn de dopknopen ontstaan.

Ik heb in het begin alleen familie en vrienden gevraagd mij te helpen met het inzamelen van doppen voor dit project. Maar het heeft zich als een olievlek verspreid. Mensen zijn erg enthousiast en willen graag helpen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld op vakantie naar Polen gingen en met een koffer vol Poolse doppen terug kwamen om bij mij in te leveren.

Wat was het moment dat je besloot hiermee te beginnen?

Ik ben in 2010 begonnen met Pou-Belle. Ik merkte dat de objecten die ik voor het theater maakte zeer op prijs gesteld werden. En dat er behoefte was aan iets om zelf te kunnen kopen en meenemen. In 2008 werd ik gevraagd om een workshop te geven over het maken van kerstversiering uit afval. Eigenlijk wel heel apart, want ik had daar nog nooit eerder iets mee gedaan. Het project werd echter enorm opgepikt door de pers, er kwam bijvoorbeeld een groot artikel in Trouw. Er was dus duidelijk veel interesse naar, en daar wou ik iets mee doen.

Wat is je droom voor dit project?

Ik wil mijn producten in de toekomst in winkels over de hele wereld gaan verkopen. Daarnaast wil ik mensen enthousiast maken over het hergebruiken van verpakking door er mooie dingen van te maken. Ik wil dit in de toekomst op grote schaal gaan doen, en daar dan voor 100% mijn brood mee verdienen.

Hoe ziet het er over 5 jaar uit?

Over 5 jaar wil ik een aantal verschillende ontwerpen hebben die in winkels door heel Europa verkocht worden.

Stem op de site van Voor de Wereld van Morgen op je favoriet.

1 reactie op “Interview: Plasticdoppen krijgen een tweede leven als knopen bij Pou-Belle”

  1. Pingback: Interview: Van schuurschijven naar klokken met een verhaal » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.