Interview: Van schuurschijven naar stijlvolle klokken met een verhaal, Terloops.

Terloops maakt klokken van schuurschijven. Een nieuw leven voor een afgedankt product. HetkanWEL interviewde Wisse Trooster van Terloops.

Over Terloops

Terloops is een project van ontwerpstudio qoowl. qoowl is een initiatief van Wisse Trooster en Quinten Peuling. Afgedankte schuurschijven worden omgetoverd tot stijlvolle klokken. Iedere klok is anders omdat de schuurschijven ieder een eigen leven hebben geleid, wat te zien is aan de verschillende patronen en kleuren. Door de schijven te hergebruiken creëert qoowl een stijlvolle klok met een verhaal.

Waarom zouden mensen jouw project moeten kiezen?

Wij willen op een duurzame sociale manier producten zoals deze klok gaan produceren, in samenwerking met sociale werkplaatsen of geestelijke gezondheidsinstellingen. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Wij komen met elke stem dichter bij het opzetten van een stabiele productielijn. We willen graag hier in Nederland op een sociaal verantwoorde manier gaan produceren.

Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?

Door mee te doen aan de battle hopen we onze budget voor dit project te vergroten. Hierdoor kunnen we gereedschappen en ander benodigdheden aanschaffen. Bij het werken in bijvoorbeeld een sociale werkplaats zijn extra gereedschappen etc. nodig. Door de Battle kunnen we sneller het productieproces van de klok opzetten.

Waar komt jouw persoonlijke betrokkenheid vandaan?

Ik ben samen met een vriend hiermee begonnen. We vonden allebei dat er te makkelijk met overbodige en afgedankte producten omgegaan werd. Waar anderen alleen afval zagen, zagen wij een mogelijkheid voor upcycling. We vonden het vooral leuk om mooi product te maken dat je aan het denken zet. Mensen zien in eerste instantie een mooie klok, maar er zit ook nog een verhaal achter.

Wat was het moment dat je besloot hiermee te beginnen?

We kwamen veel schuurschijven tegen op op de werkplaats van Industrial Design aan de Technische Universiteit van Eindhoven waar we beiden gestudeerd hebben. Het viel ons op dat elke schuurschijf anders was. Zo’n schijf heeft echt een eigen karakter, door de intensiviteit van het schuren en de verschillende materialen die worden gebruikt krijg je hele leuke effecten. Het is eigenlijk zonde om zoiets weg te gooien. En we wilden er echt iets ander mee gaan doen, vandaar de klok. We vonden het een leuk idee dat een schuurschijf door de tijd verslijt en dan uiteindelijk juist weer een onderdeel wordt van de tijd.

Wat is je droom voor dit project?

We willen een sociaal verantwoorde productielijn opzetten met verschillende producten. Door samen te werken met sociale werkplaatsen en geestelijke gezondheidsinstelling kunnen we wat doen voor de samenleving. We willen in de toekomst veel mensen met onze hulp op een leuke manier met hun handen bezig te laten zijn.

Hoe ziet het er over 5 jaar uit?

Dat is moeilijk te zeggen. We hopen dat we door de battle snel vooruit kunnen, en dat we langdurig kunnen gaan samenwerken met sociale werkplaatsen en geestelijke gezondheidsinstellingen. Over 5 jaar moeten we daar een heel eind mee zijn.

2 reacties op “Interview: Van schuurschijven naar stijlvolle klokken met een verhaal, Terloops.”

  1. Pingback: Interview: Plasticdoppen krijgen een tweede leven als knopen bij Pou-Belle » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Interview: Van schuurschijven naar stijlvolle klokken met een verhaal, Terloops. | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.