Investeer jij in de Syrische Revolutie?

AdoptarevolutionDictatuur, onderdrukking en geweld moeten plaatsmaken voor gelijkheid, hervormingen en democratie. Met deze gedachten startten jongeren in Syrië vorig jaar de revolutie. Niet met wapens, maar met een vreedzaam burgerprotest. Duizenden mensen sloten zich aan en demonstreren dag in dag uit. En riskeren daarmee dag in dag uit hun leven. Echter het geld raakt op en hulp is nodig. Om daar gehoor aan te geven, lanceerde IKV Pax Christi vorige week met een debat in de Balie in Amsterdam de campagne ‘adopteereenrevolutie.nl’.
Tijdens het debat benadrukten twee Syrische activisten van het eerste uur, Khalil Al-Haj Saleh en Suhair Atassi, dat het vreedzame protest een morele keuze is. De opstandelingen willen niet met geweld, maar met volharding een einde maken aan het regime van president Bashar al-Assad. Het ‘Nieuwe Syrië’ zal voor alle Syriërs gelijkheid brengen, ongeacht afkomst, religie en etniciteit.
Maar als je na een jaar de balans op maakt, spreken de cijfers voor zich.  Negenduizend doden, dertigduizend vluchtelingen en meer dan honderdduizend ontheemden. Het regime van president Assad reageert met steeds meer geweld en probeert de opstand neer te slaan. Militairen uit het regime deserteren en sluiten zich aan bij het FSA. Zij beschermen vooral de opstandelingen bij demonstraties, maar het komt steeds vaker tot andere confrontaties tussen hen en het Syrische leger. Dit zorgt voor onderlinge discussie bij de activisten. Zij blijven oproepen tot het bewaken van het vreedzame karakter van de opstand en distantiëren zich van het geweld. Alleen weet niemand hoe dit zich verder zal ontwikkelen.
De opstand wordt georganiseerd door honderden burgercomités. Zij zijn de drijfveer achter de opstand, bewaken het geweldloze karakter, maar zij betalen hiervoor een hoge prijs. De financiële lasten zijn voor de comités nauwelijks meer te dragen, omdat zij hun ‘normale’ werk niet meer kunnen doen. Ze hebben geld nodig om de revolutie voor te zetten en dan vooral voor communicatiemiddelen. Op die manier kunnen ze de mensenrechtenschendingen documenteren en deze aan de wereld laten zien.
Wij kunnen in Nederland de opstand financieel steunen door zo’n comité met een kleine bijdrage te ‘adopteren’. IKV Pax Christi selecteerde er vast twee, die met 850 euro weer voldoende durf kapitaal hebben om op volle kracht verder kunnen.
Het comité in Deraya
Het comité in Deraya, dat bestaat uit geweldloze jongeren, heeft geld nodig om hun krant te drukken en te verspreiden. Deze krant, ‘Aineb Balady’ (‘Druiven van het land’), wordt wekelijks illegaal gedrukt en verspreid, en wordt gebruikt om mensen te mobiliseren en om te bouwen aan een nieuwe toekomst in Syrië. Ook hebben de activisten geld nodig om de huur van een veilig actiecentrum te betalen. Honderden mensen uit Daraya zitten ondertussen al gevangen.
Het comité in Al Dirbasiya
De meer dan zeventig activisten van het comité in Al Dirbasiya hebben satelliet internet nodig. Sinds het begin van de Syrische Lente hebben ze hun stad door live-uitzendingen tot een bekend centrum van de protesten gemaakt. Naast internet zijn nieuwe SIM-kaarten en beltegoed nodig, en maken ze kosten voor de protestacties die dagelijks in de stad plaatsvinden.
Meer informatie: www.adoptarevolution.nl, #adoptrev.
Lees ook
Spreekt jouw duurzame inspiratiebron straks?
De nieuwe economie: samen delen, samen spelen
Verwelkom de lente met anti-zwerfvuil actie

Over de schrijver

2 reacties op “Investeer jij in de Syrische Revolutie?”

Reacties zijn uitgeschakeld.