Investeren in duurzaam ondernemen: 5 groene tips

Nederlanders zijn steeds vaker met duurzaamheid bezig. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt zelfs dat één op de drie Nederlanders duurzamer wil leven sinds de pandemie.

Ook ondernemers met een eigen bedrijf kiezen vaker voor groen(er) werken. Hoe je daarmee begint, lees je in dit artikel over investeren in duurzaam ondernemen zoals geld lenen voor jouw bedrijf voor duurzame investeringen en overstappen op groene stroom.

1. Stap over op groene zakelijke energie

Een van de meest simpele stappen die je kunt nemen, is kritisch kijken naar je zakelijke energiecontract. Wanneer je nooit eerder bewust wat aan duurzaamheid deed, is de kans groot dat je over een grijs energiecontract beschikt. Duurzamer werken doe je met een groen zakelijk energiecontract. Groene stroom is namelijk veel beter voor het milieu dan grijze stroom. Zo komt er bij de productie van groene energie veel minder CO2 vrij en wordt er hierbij uit natuurlijke bronnen in plaats van fossiele brandstoffen geput. Natuurlijke bronnen zijn onuitputtelijk; fossiele bronnen niet.

2. Kies voor elektrisch rijden voor de zaak

Ben je veel onderweg voor je onderneming? In dat geval is het interessant om te investeren in een elektrische auto. Met elektrisch rijden stoot je namelijk minder CO2 uit en rijd je over het algemeen schoner. Het enige nadeel is dat elektrische auto’s prijzig zijn. Dergelijke investeringen kunnen echter wel veel betekenen voor de duurzaamheid binnen je bedrijf. Zakelijk geld lenen kan in dit geval een oplossing zijn om zo’n groene investering te bekostigen. Dat kan bijvoorbeeld met een zakelijke lening van Floryn. Liever eerst kijken of elektrisch rijden iets voor je is? Misschien is leasen of een tweedehands elektrische auto dan iets voor jou.

3. Werk waar mogelijk vanuit huis

De laatste jaren hebben we door de grote pandemie veel vanuit huis gewerkt. Bij veel bedrijven beviel dit zo goed dat ze van plan zijn om ook na de coronacrisis werknemers vanuit huis aan de slag te laten gaan. Met het oog op het milieu is dat helemaal niet zo’n gek idee: er zijn minder mensen onderweg, waardoor er minder CO2-uitstoot is. Tegenwoordig kun je heel goed én duurzaam op afstand met elkaar werken. Overleggen of vergaderen kan snel en eenvoudig via programma’s als Slack of Zoom. Dat scheelt veel files, CO2-uitstoot en energie op kantoor. Lees hier meer over hoe duurzaam thuiswerken eigenlijk is.

4. Maak van afval scheiden een gewoonte

Veel ondernemers maken volop gebruik van verschillende soorten materialen die vervolgens allemaal in dezelfde prullenbak terechtkomen. Wil je meer betekenen voor een beter milieu dan is het aan te raden om te starten met afval scheiden. Het scheiden van verschillende soorten materiaal is heel simpel en zo gebeurd. Toch doen veel ondernemers dit nog niet. Onze tip? Maak op kantoor gebruik van verschillende afvalbakken met eventueel naamstickers zodat men goed weet wat waar in moet. Denk bijvoorbeeld aan bakken voor plastic en blik, papier en karton, GFT, batterijen en glas voor een goede verdeling.

5. Investeer in duurzame samenwerkingen met anderen

Tot slot is het goed om eens te kijken naar de samenwerkingen die je voor je bedrijf aan moet gaan. Heb je bijvoorbeeld te maken met leveranciers van producten of materialen? Kijk dan eens naar lokale ondernemingen of bedrijven in de buurt waar je gebruik van kunt maken. Dat scheelt al veel op duurzaam vlak, omdat je zakelijke partner niet lang hoeft te rijden om spullen te brengen. Natuurlijk geldt dit ook voor andere samenwerkingen. Wie weet past het helemaal bij je bedrijf om een duurzaam project of een goed groen doel te steunen. Dat geeft het groene karakter van je eigen onderneming ook weer een boost.

 

Over de schrijver