Investeren in windenergie levert veel banen op

Gurit Composites, Flickr.com
Gurit Composites, Flickr.com

De economie heeft meer baat bij investeringen in windenergie, dan in gas. Als landen fors investeren in offshore windmolenparken, dan kan dat in 2030 70.000 extra banen opleveren. Daarnaast verkleint het de afhankelijkheid van geïmporteerd gas, heeft het slechts een beperkte invloed op de elektriciteitsprijzen en vermindert het de CO2-uitstoot. Dit blijkt uit een rapport van WWF en Greenpeace.

Meer investeren in wind
Het rapport is gebaseerd op een onderzoek dat werd uitgevoerd door Cambridge Econometrics. Hierin werden investeringen in gas vergeleken met investeringen in windenergie. Hoewel windenergie op het moment nog duurder is dan gas, verdwijnt dit verschil in de komende jaren vrijwel helemaal. Zelfs als gas goedkoper wordt, is investeren in windenergie nog zinvol. Het is namelijk veel schoner en maakt landen minder afhankelijk van gasleveranciers. Als meer geïnvesteerd wordt in windenergie, dan zou de CO2-uitstoot met twee derde verminderen.
Zekerheden zijn noodzakelijk
Om ervoor te zorgen dat investeerders zich ook daadwerkelijk gaan richten op windenergie, moeten overheden hen meer zekerheden bieden. Investeringen in duurzame energie worden in ieder geval tot 2020 gestimuleerd, maar wat er na die tijd gebeurt, is nog niet duidelijk. Daarom zijn investeerders maar matig bereid om zich ook voor de lange termijn vast te leggen.
Bron: The Guardian
Lees ook:
Nederland grootste klimaatverzieker van Europa
Brits bedrijf maakt benzine van lucht
Zo krijg je het héle verhaal over zonnepanelen te horen

4 reacties op “Investeren in windenergie levert veel banen op”

  1. Ondergrondse (kolen)mijnbouw levert ook heel veel banen op.
   Windmolens op zee vergen meer onderhoud en zijn nog in een testfase. Dat levert dus meer banen (en kosten) dan windmolens op land. Wat is daar duurzaam aan?
   Op die herhaalde vraag komt geen antwoord, want het is niet duurzaam.
   Is het zo moeilijk om dat toe te geven?

 1. Als WWF en Greenpeace zich echt sterk maken voor windenergie bevorderen ze landwindmolens en niet alleen de veel duurdere en dus meer milieubelastende zeewindmolens.
  Minder rapporten zou WWF en Greenpeace ook sieren, dat is ook nog beter voor het milieu.
  Met deze voortdurende akties worden ze ongeloofwaardig.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020