7 Tips om je geld duurzaam te investeren

Vrijwel iedereen in Nederland heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Dit gaat echter niet alleen maar meer over of je op de juiste manier recyclet of fast fashion vermijdt; mensen realiseren zich ook dat duurzaam investeren belangrijk is om een positieve invloed te hebben op de planeet. In deze blog geven we je daarom 10 tips om duurzaam met je geld om te gaan.

1. Investeer in bedrijven met een goede ESG score

Heb je weleens van een ESG score gehoord? Dit begrip is steeds meer van waarde geworden voor mensen die duurzaam met hun geld om willen gaan. ESG beleggen houdt in dat je enkel in bedrijven investeert die hoog scoren op criteria als milieu, sociaal beleid en goed bestuur. Dit zijn immers de factoren die garanderen dat een bedrijf een positieve aanwezigheid heeft op deze planeet. Het is daarom slim om, voordat je besluit ergens in te investeren, na te vragen wat de ESG-score is van een bedrijf.

2. Zoek naar groene beleggingsfondsen

Iedereen denkt altijd maar dat het over de cijfers moet gaan wanneer we het over duurzaamheid en investeren hebben. Het gaat echter een stuk verder dan dat, namelijk ook de impact die we hebben! Daarom is het belangrijk dat we ons geld stoppen in plaatsen die niet alleen rendabel zijn, maar ook de wereld een beetje beter maken. Groene beleggingsfondsen zijn hier perfect voor, doordat ze zich enkel bemoeien met projecten en bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld hernieuwbare energie, duurzame landbouw, of waterbesparing. Je draagt bij aan een betere wereld terwijl je op je geld let. Klinkt best aantrekkelijk, toch? Check daarom de volgende keer dat je denkt over waar je jouw geld wilt investeren eens of er een groen fonds is dat bij je past.

3. Vermijd investeringen in de oliesector

Het is een harde noot om te kraken, maar de oliesector en duurzaamheid gaan niet hand in hand. Dus ondanks dat het een ‘veilige’ belegging is, kun je beter goed nadenken voordat je investeert in industrieën die zware milieuschade veroorzaken. Je wilt er immers niet deels verantwoordelijk voor zijn dat een bepaald schip van een bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd een olievlek  veroorzaakt. Er zijn genoeg alternatieven die minder schade aanrichten en hetzelfde rendement opleveren.

4. Ga voor groene energiebedrijven

Over alternatieven gesproken, de groene-energiesector is booming. Investeren in zonne-energie, windenergie of andere duurzame bronnen is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor onze mooie planeet. Dit komt doordat deze bedrijven zich richten op het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen. Door hierin te investeren, draag je bij aan een schonere toekomst voor ons allemaal.

5. Blijf op de hoogte van groene regelgeving

Ken je het begrip groene regelgeving al? Met name in de Europese Unie is dit een trend die niet lijkt te gaan verdwijnen. Steeds vaker zijn er aanpassingen aan wetten te vinden die ervoor moeten zorgen dat zowel consumenten, bedrijven en overheden duurzamer worden. Maar hoe haal je hier als investeerder een voordeel uit? Als je je goed inleest, zul je weten welke groene bedrijven door nieuwe regelgeving ineens een aantrekkelijke marktpositie hebben. Daardoor vergroot je de kans op een mooi rendement op een investering!

6. Overweeg een groene beleggingsspecialist

Zie je door de bomen het bos niet meer wanneer het aankomt op duurzaam met je geld omgaan? Je bent vast en zeker niet de enige. Het is daarom niet meer dan logisch dat een groene beleggingsspecialist steeds meer van waarde is. Hij of zij kan je adviseren over de meest duurzame investeringsmogelijkheden die passen bij jouw wensen en portemonnee. Kies hierbij wel voor een groene beleggingsspecialist met een keurmerk, zodat je zeker weet dat je geld op de juiste manier wordt ingezet. Zo zul je met vertrouwen investeren in een duurzame toekomst.

7. Wees je bewust van greenwashing

Wees je bewust van greenwashing. Je bent vast weleens een bedrijf tegengekomen die zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoet dan ze eigenlijk is. Het is net als die vriend die zegt dat hij vegetarisch eet, maar stiekem thuis een biefstukje bakt. Kijk daarom niet alleen naar wat bedrijven zeggen dat ze doen, maar ook naar wat ze daadwerkelijk uitspoken. Denk dan aan hun duurzaamheidsrapporten, welke concrete acties ze ondernemen en of ze echt impact maken.

Door slim en bewust te investeren in duurzaamheid, bewijs je niet alleen je portemonnee maar ook de planeet een dienst. Hopelijk hebben de tips in deze blog geholpen! Het gaat erom dat we samen bijdragen aan een groenere, duurzamere toekomst!

Over de schrijver