Inzameling e-afval verdubbelen met grootscheepse inzameling

E Afval Flickr Curtis Palmer
Foto: Curtis Palmer, Flickr

Er moeten tienduizend nieuwe inzamelpunten komen voor elektronisch afval, op hoeken van straten, bij winkels en op andere centrale punten. Dat staat in een advies van de stichting Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP).
Jaarlijks verdwijnt zo’n 33 miljoen kilo aan veelal kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. We gooien daarmee grondstoffen weg én we vervuilen het milieu. Veel e-afval belandt nu nog op een vuilnisbelt in Ghana, waar kinderen volledig onbeschermd met open vuurtjes de metalen uit de elektronica terug winnen.
Volgens de NVMP staat daar wel tegenover dat we ook al e-afval inzamelen, zo’n 40 procent, maar dit is vooral de verdienste van “bewuste consumenten, bereidwillige winkelbedrijven, zorgzame gemeenten, strenge toezichthouders en ijverige marktkrachten.” De organisatie denkt dat het met een gezamenlijke inspanning nog beter kan. Hun ideeën staan in een rapprt dat vandaag officieel wordt overhandigd aan de groenste politicus 2012, Stientje van Veldhoven (D66), de initiatiefnemer van ideeën over grondstoffenrotondes in Nederland.
De NVMP denkt dat we met de uitbreiding van inzamelpunten de hoeveelheid hergebruikt materiaal kunnen verdubbelen. Het advies volgt op een nieuwe Europese richtlijn, die voorschrijft dat in 2021 minimaal 85 procent van het elektronisch afval gescheiden wordt ingezameld. Het rapport spreekt van een “titaneninspanning”. Volgens Jan Kamminga, voorzitter van de NVMP, zullen zowel consumenten als gemeenten en winkeliers een bijdrage moeten leveren.
Bronnen: Volkskrant, NVMP en hetkanWel
Lees ook:
Zonder recycling binnenkort geen computers meer
Rijk worden van gebruikte luiers
Cartridge wordt dakpan

Over de schrijver