IPCC: vaker extreem weer

Foto: marnanel, Flickr

Is extreem weer een gevolg van klimaatverandering of niet? Een nieuw rapport van het IPCC zegt van wel. Het panel van klimaatexperts onder de vlag van de VN durft nog geen link te leggen tussen individuele gevallen van opmerkelijk weer, maar zegt dat extreem weer in de toekomst steeds vaker zal voorkomen. 

Het rapport is een nieuwe stap in het publiceren van wetenschappelijke resultaten over klimaatverandering, maar voor veel organisaties brengt het rapport weinig nieuws: zij merken al dat meer extreme weersomstandigheden voor schade zorgen.  Volgens verzekeraars is de jaarlijkse gemiddelde schade die zij moeten uitkeren vanwege extreem weer gestegen van 5 miljard dollar in de jaren ’80 naar 27 miljard dollar nu.

Ook het Rode Kruis merkt dat het steeds vaker moet uitrukken voor problemen. “De bevindingen van de dit rapport komen zeker overeen met wat het Rode Kruis ziet”, zegt Maarten van Aalst, directeur van het klimaatcentrum van het Rode Kruis en ook betrokken bij het rapport. “We willen graag reageren op rampen waar en wanneer ze ook gebeuren. We moeten echter ook erkennen dat als het aantal rampen blijft groeien, het onmogelijk is om op dezelfde manier te blijven reageren.”

Bron: The Guardian

Lees ook

Hamburger van €250.000 moet wereldhonger oplossen

Een klimaatverhaal dat je aan je kinderen kunt vertellen

Trend: bulkkorting op zonnepanelen

 

 

Over de schrijver