Van kleurpotloden tot een geknutseld minihuisje, Iris neemt van alles mee in haar camper. Niet voor haarzelf, maar voor mensen met een psychiatrisch probleem. Een jaar geleden is ze ‘Even creatief met Iris’ begonnen in haar vrolijke camper. Ze haalt mensen uit het huis, om op een rustige plek samen wat creatiefs te maken. Tegelijkertijd kunnen ze hun verhaal kwijt aan haar. “De druk ligt dan niet zo op het gesprek, maar ze kunnen toch hun ei kwijt.”
Iris (28) werkte al in de psychiatrie als persoonlijke begeleider, toen ze gaandeweg dit idee bedacht. “Ik hielp mensen thuis meer zelfstandig te worden, maar het is moeilijk om daarnaast iets te vinden wat ze konden doen buitenshuis. Je begint met de basis. Een goed dag- en nachtritme, boodschappen doen, koken. En daarna is het fijn als ze bijvoorbeeld vrijwilligerswerk kunnen doen of naar de dagbesteding kunnen.” Maar, legt Iris uit, dat is vaak niet haalbaar door de vele triggers. “Daar kregen ze stress van en door die stress kwamen de psychiatrische klachten juist terug.” Iris werkte met mensen die bijvoorbeeld een psychotische stoornis hebben, stemmen horen of jeugdtrauma’s hebben.
Creatief idee
Daarnaast was ze zelf ook aan het uitvinden wat ze wilde qua werk. “Ik moest veel overleggen, er was veel bureaucratie en spendeerde veel tijd achter de computer. Dat was niet altijd even leuk. Ik ben er een jaar tussenuit gegaan, naar Portugal. Daar gewoond en gewerkt, terwijl ik ondertussen nadacht over waar ik nou goed in was.” Daar kwamen vooral drie dingen uit. “Als kind knutselde ik al veel, ik hou van creatief bezig zijn. Ik kan goed luisteren en mensen op hun gemak stellen. Daarnaast leek het me leuk om reizen en werken te combineren. Toen kwam dit camperidee eruit.”
Luisterend oor
Dus nu kunnen mensen die thuiszitten door psychische problemen bij Iris komen voor een creatieve sessie. “Van te voren maak ik kennis en kijken we of er een klik is. Dan spreken we af in de camper. En dan mag diegene kiezen uit een lijst van tien dingen. Schilderen, kleien, een armband knopen of wat anders.”
Dat knutselen helpt om te ontspannen, geeft Iris aan. “Ze concentreren zich op hun werkje, hebben geen tijd om te denken of piekeren. En de druk ligt niet zo op het gesprek. Ik bied een luisterend oor, maar het mag ook gewoon stil zijn. Sommige mensen babbelen een beetje over hun dagelijks leven en sommigen willen hun hele levensverhaal kwijt. Als mensen gestresst zijn vraag ik wat meer door.” Zo’n sessie duurt zo’n 1,5 tot 2 uur en dan gaan ze weer naar huis.
Het is geen echte therapie, maar meer een manier om even uit huis te komen en om goede moed op te doen om een volgende stap te zetten. “Ik los geen problemen op”, zegt Iris. “En ik verwacht dat de meeste mensen na zo’n zes tot acht sessies toe zijn aan een dagbesteding of wat anders. Ligt er een beetje aan wat die persoon aankan en hoe heftig de psychiatrische klachten zijn.” Maar mensen met lichtere klachten kunnen ook komen. “Als iemand moeilijk uit zijn winterdip kan komen, dan kan dit helpen om weer inspiratie op te doen en terug te keren naar de dagelijkse werkzaamheden.”
Ontspanning
Iris heeft de camper nu een half jaar en is nog bezig om haar bedrijf op te bouwen. “Ik ben in gesprek met een zorgaanbieder of we kunnen samenwerken, maar mensen kunnen ook een losse sessie boeken. Ik vraag 30 euro voor twee uur.” Verder werkt ze bij het Leger des Heils.
Veel verre reizen heeft nog niet gemaakt met de camper, al gaat ze wel regelmatig met haar minihuisje in Nederland op pad. “Afgelopen weekend ben ik nog naar de camping in Amerongen geweest. Lekker in de natuur. In zo’n camper hou je de connectie met buiten. En binnen heb je dat knusse gevoel. De ontspanning komt dan vanzelf.” En dat gevoel gunt ze haar clienten ook.
Wil je meer weten over de creatieve sessies van Iris? Kijk dan op haar site.