Is biologisch eten echt gezonder?

3732141646 D7361A8047
Foto: Ed Yourdon, Flickr

Veel mensen gaan ervan uit dat biologisch producten beter voor de gezondheid zijn dan voedsel afkomstig van conventionele landbouw. Maar is dat wel echt zo? Wat zegt de wetenschap erover? hetkanWel vroeg het aan dr.Lucy van de Vijver. Zij werkt als senior-onderzoeker bij het Louis Bolk  Instituut en heeft verschillende wetenschappelijke publicaties op haar naam staan over de effecten van (biologisch) eten op mensen en dieren. 
Zoals het een echte wetenschapper betaamt, is het volgens Dr. Van de Vijver nog niet zo makkelijk om een simpel antwoord te geven op de vraag of biologisch eten gezonder is: “Het is niet zo zwart-wit”. In wetenschappelijk onderzoek is het namelijk moeilijk om één factor aan te wijzen die wel of niet gezondheid bevordert. En dat geldt zeker voor voedsel. “Biologisch eten is vaak onderdeel van een goede levensstijl. Mensen die voor biologisch kiezen zijn vaak ook mensen die al gezondere keuzes maken omdat ze bijvoorbeeld hoger opgeleid zijn.” Deze sociale factoren maken het lastig te bepalen of het eten van biologische producten echt beter is.
Toch denkt Dr. Van de Vijver dat er genoeg aanwijzingen zijn dat biologisch eten gezonder is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat biologische melk meer goede vetzuren bevat dan niet-biologische melk. Deze vetzuren worden gezien als een bescherming tegen ziektes als kanker. Dr. Van de Vijver en haar collega’s hebben zelf onderzoek gedaan naar het effect van biologisch voer op kippen. De kippen die biologisch voer kregen bleken een alerter immuunsysteem te hebben en beter bestand tegen ziektes dan kippen die leefden op een dieet van gewoon voer.
“Je mag natuurlijk nooit een kip met een mens vergelijken,” aldus Van de Vijver, maar ook uit onderzoeken bij mensen bleek een positief effect van biologisch eten. In het langlopende Koala-onderzoek worden kinderen vanaf de zwangerschap gevolgd. Het bleek dat hun moeders die biologische melk dronken zelf ook borstvoeding met meer goede vetzuren gaven. De kinderen die biologische zuivel gebruikten, hadden minder last van eczeem. Tenslotte bleek uit onderzoek dat  mensen die overstapten op een biologisch dieet zich gezonder gingen voelen.
Kortom, er is volgens Van de Vijver “een opeenstapeling van kleine aanwijzingen” dat biologisch eten gezonder voor je is.
Opmerkelijk genoeg staat volgens Dr. Van de Vijver het onderzoek naar de effecten van biologisch eten nog in de kinderschoenen. “Het is in de voedingswetenschappen nog een non-issue. In grote onderzoeken wordt de gedachte dat biologisch beter voor je zou kunnen zijn vaak niet meegenomen.”
Meer weten? Vanavond (25 januari) houdt Dr. Van de Vijver een lezing in Wageningen over dit onderwerp in de openbare bibliotheek van Wageningen,  stationsstraat nr 2. Aanvang: 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.  Naast de lezing van Dr. Van de Vijver houdt ook Anton Nigten een lezing over de ongezonde gevolgen van het gebrek aan sporenelementen en mineralen in ons eten.
Meer informatie is te vinden via cc-2.nl.
Lees ook
‘Mager is gezond’ blijkt dodelijke mythe
Van gifvrij eten val je vanzelf af
Makkelijk besparen. 10 tips

Over de schrijver

11 reacties op “Is biologisch eten echt gezonder?”

  1. Dat hier nog twijfel over bestaat. Mensen gebruik je gezond verstand.Wetenschappers zijn helemaal niet onpartijdig. In de meeste gevallen worden ze allemaal gesubsidieerd door de industrie.

Reacties zijn uitgeschakeld.