Is biologisch eten echt gezonder?

Foto: Ed Yourdon, Flickr

Veel mensen gaan ervan uit dat biologisch producten beter voor de gezondheid zijn dan voedsel afkomstig van conventionele landbouw. Maar is dat wel echt zo? Wat zegt de wetenschap erover? hetkanWel vroeg het aan dr.Lucy van de Vijver. Zij werkt als senior-onderzoeker bij het Louis Bolk  Instituut en heeft verschillende wetenschappelijke publicaties op haar naam staan over de effecten van (biologisch) eten op mensen en dieren. 
Zoals het een echte wetenschapper betaamt, is het volgens Dr. Van de Vijver nog niet zo makkelijk om een simpel antwoord te geven op de vraag of biologisch eten gezonder is: “Het is niet zo zwart-wit”. In wetenschappelijk onderzoek is het namelijk moeilijk om één factor aan te wijzen die wel of niet gezondheid bevordert. En dat geldt zeker voor voedsel. “Biologisch eten is vaak onderdeel van een goede levensstijl. Mensen die voor biologisch kiezen zijn vaak ook mensen die al gezondere keuzes maken omdat ze bijvoorbeeld hoger opgeleid zijn.” Deze sociale factoren maken het lastig te bepalen of het eten van biologische producten echt beter is.
Toch denkt Dr. Van de Vijver dat er genoeg aanwijzingen zijn dat biologisch eten gezonder is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat biologische melk meer goede vetzuren bevat dan niet-biologische melk. Deze vetzuren worden gezien als een bescherming tegen ziektes als kanker. Dr. Van de Vijver en haar collega’s hebben zelf onderzoek gedaan naar het effect van biologisch voer op kippen. De kippen die biologisch voer kregen bleken een alerter immuunsysteem te hebben en beter bestand tegen ziektes dan kippen die leefden op een dieet van gewoon voer.
“Je mag natuurlijk nooit een kip met een mens vergelijken,” aldus Van de Vijver, maar ook uit onderzoeken bij mensen bleek een positief effect van biologisch eten. In het langlopende Koala-onderzoek worden kinderen vanaf de zwangerschap gevolgd. Het bleek dat hun moeders die biologische melk dronken zelf ook borstvoeding met meer goede vetzuren gaven. De kinderen die biologische zuivel gebruikten, hadden minder last van eczeem. Tenslotte bleek uit onderzoek dat  mensen die overstapten op een biologisch dieet zich gezonder gingen voelen.
Kortom, er is volgens Van de Vijver “een opeenstapeling van kleine aanwijzingen” dat biologisch eten gezonder voor je is.
Opmerkelijk genoeg staat volgens Dr. Van de Vijver het onderzoek naar de effecten van biologisch eten nog in de kinderschoenen. “Het is in de voedingswetenschappen nog een non-issue. In grote onderzoeken wordt de gedachte dat biologisch beter voor je zou kunnen zijn vaak niet meegenomen.”
Meer weten? Vanavond (25 januari) houdt Dr. Van de Vijver een lezing in Wageningen over dit onderwerp in de openbare bibliotheek van Wageningen,  stationsstraat nr 2. Aanvang: 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.  Naast de lezing van Dr. Van de Vijver houdt ook Anton Nigten een lezing over de ongezonde gevolgen van het gebrek aan sporenelementen en mineralen in ons eten.
Meer informatie is te vinden via cc-2.nl.
Lees ook
‘Mager is gezond’ blijkt dodelijke mythe
Van gifvrij eten val je vanzelf af
Makkelijk besparen. 10 tips

Over de schrijver

11 reacties op “Is biologisch eten echt gezonder?”

 1. BioLogische producten bevatten géén (resten) van onnatuurlijke giftige pesticiden en kunstmest…
  Biologische producten zijn niet genetisch gemanipuleerd en niet bestraald…
  BioLogisch vlees is niet volgespoten met antibiotica en andere troep, en bovendien afkomstig van dieren die een beter, gezonder en natuurlijker leven hebben gehad dan de dieren op niet-biologische boerderijen en in de 'bio-industrie'.
  BioLogische producten hebben de tijd gekregen om in de Natuur en in de Zon te groeien, en zijn dan ook voller van kleur, smaak en voedingsstoffen!
  BioLogische producten bevatten ook geen onnatuurlijke en schadelijke E-nummers, kleur-, geur- en smaakstoffen, smaakversterkers, zoetstoffen, transvet e.d.!
  BioLogische producten bevatten rietsuiker i.p.v. geraffineerd suiker, zeezout i.p.v. het chemisch behandelde 'keukenzout' en gezonde olien zoals olijfolie i.p.v. zonnebloemolie…
  Biologische producten bevatten meestal ook geen natuurlijke schadelijke en ongezonde stoffen en ook geen/weinig 'geraffineerd' zetmeel.
  Chef-koks beamen dat BioLogische producten echt Beter van Smaak zijn!
  BioLogische producten zijn Duurzaam, Groen en met zorg voor de Natuur, Dieren en Mensen gemaakt en vaak ook nog eens Fairtrade en verpakt in onschadelijke, biologisch afbreekbare of recyclebare materialen.
  BioLogische producten zijn dan ook altijd een Verantwoorde keuze!

 2. Is biologisch gezonder? Die vraag lokt boeiende "antwoorden" uit:
  – biologische voeding is voor de mensen zeer zeker gezonder!
  – Je voelt het aan je water dat biologisch gezonder MOET zijn
  – dat het gezonder is daar heb ik geen onderzoek voor nodig
  – niet-gevaccineerde kinderen blijken op alle fronten veel gezonder te zijn
  – met de opmars van de supermarkten gaat zo ieder z'n gezondheid ondermijnen.
  Duidelijk toch onderzoek is zinloos en pak ook supermarkten, vaccinatie … aan.

 3. biologische voeding is voor de mensen zeer zeker gezonder! ben al meer dan 20 jaar begaan met gezond en verantwoord consumeren ook voorheen in mijn resturant het probleem is aanvoer en prijs denk dat de overheid hier in een belangrijk voortouw moet nemen c van casteren.

 4. zo nieuw is biologisch helemaal niet, nog geen 50 jaar geleden kwamen de eerste supermarkten, daarvoor was er op kleinere bedrijven uitsluitend biologisch voedsel. met de opmars van de supermarkten en de mensen die hier verschrikkelijk rijk van kunnen worden gaat zo ieder z'n gezondheid ondermijnen. de dikte-golf is toch echt van de laatste jaren….
  jammer dat iedereen zo bezig is een goed pensioen te vergaren, helaas vergeten ze maar even dat het
  lichaam ook met pensioen wil..vaak is dat al versleten door alle additieven in het eten uit de supermarkt.

 5. Ik kies voor bio omdat ik er in elk geval van overtuigd ben dat dit gezonder is voor het milieu, en gezonder is voor de mensen die het voedsel telen… En als het dan ook nog voor mij en mijn gezin gezonder is, is dat in elk geval mooi meegenomen…

 6. En wat dacht u van alle gifresten van pesticiden die er op niet biologisch voedsel zit. En hoe zit het met het opstapelingseffect van al dit gif samen met alle conserveringsmiddelen smaakversterkers en kleurstoffen en andere toevoegingen die niets met gezondheid te maken maar alleen met beter en langer verkoopbaar maken van producten. Alleen daarom al kies ik voor biologisch en dat het gezonder is daar heb ik geen onderzoek voor nodig, gezond verstand en mijn eigen gevoel maakt dat allang duidelijk. Ik ben het met bovenstaande eens. De voedingsindustrie is slechts bezig met geld verdienenden en niet met onze gezondheid. Bewijs, kijk maar eens hoeveel suiker overal in zit en wat de gevaren van suiker zijn…….

 7. Natuurlijk staat dit soort onderzoek nog in de kinderschoenen bij de voedingsindustrie. En als het aan hen ligt, zal dat altijd zo blijven, want de voedingsindustrie heeft geen enkel belang in zo'n onderzoek. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik maak een vergelijking: heeft de farmaceutische industrie er belang bij om te onderzoeken of kinderen gezonder worden/zijn door al die vaccinaties ? De uitkomst van een grootschalig onderzoek hiernaar is onthullend: niet-gevaccineerde kinderen blijken op de langere termijn op alle fronten veel gezonder te zijn. Dit onderzoek is dan ook niet uitgevoerd door de farmaceutische industrie.

 8. Je voelt het aan je water dat biologisch niet alleen beter, maar ook gezonder MOET zijn. Het zou zo fijn dat hier eens echt wetenschappelijk uitsluitsel over komt en het niet bij 'vermoedens' en 'kleine aanwijzingen' blijft. Dan kan je mensen overtuigen. En dan moet uiteindelijk de industrie wel mee. Maar zo ver zijn wel – helaas – nog lang niet.

Reacties zijn uitgeschakeld.