Is biologisch eten echt gezonder?

4853010035 96B42Ea142
Foto: D. Sharon Pruitt, Flickr

De Volkskrant betwijfelt of biologisch eten echt gezonder is. Op basis van een wetenschappelijke analyse van 240 studies naar biologische en conventionele producten komt de krant tot de conclusie: consumptie van biologische producten heeft geen aantoonbare gezondheidsvoordelen. Maar heeft de Volkskrant wel gelijk? Wij vroegen een expert, Dr. Lucy van de Vijver, onderzoeker op het Louis Bolk Instituut, naar haar mening.
Lees ook
Ons eerdere interview met Dr. Van de Vijver: “er is een kleine opeenstapeling van aanwijzingen dat biologisch gezonder is.”
Biologisch boeren levert beter voedsel op
“De conclusie ligt genuanceerd: er is geen duidelijk bewijs gevonden dat biologische producten gezonder zijn,” aldus Dr. Van de Vijver. Maar dat zegt weinig, volgens de onderzoeker: “Er zijn nog bijna geen studies gedaan naar de effecten op mensen. Een effect op gezondheid kan alleen maar bepaald worden door ook de gezondheid te onderzoeken, niet alleen de inhoudsstoffen. Ik vind dat je daar nu nog geen uitspraken over kunt doen, maar dat de noodzaak groeit om daar wel onderzoek naar op te zetten.”
De Volkskrant lijkt een scheve schaats te rijden met haar conclusie dat biologisch eten niet gezonder is. De wetenschappelijke analyse spreekt namelijk zelf over de voedzaamheid van producten. Van de 240 onderzochte wetenschappelijke studies gaan 223 over de hoeveelheid voedingsstoffen in biologische en conventionele producten. Slechts 17 gaan over mensen, en slechts 3 daarvan kijken naar de gezondheidseffecten van de verschillende producten op mensen. Dr. Van de Vijver: “Onderzoeken die puur op voedingsstoffen gericht zijn kunnen geen antwoord geven op de vraag of iets gezond is. Dat vraagt echt iets anders dan weten of er meer vitamines in een aardappel zitten.”
Bovendien scoren biologische producten wel goed op twee andere kenmerken: de kans op resistente bacteriën (die ongevoelig zijn voor anti-biotica) is bij biologische producten 30% lager en biologische producten bevatten duidelijk minder pesticides. Ook hiervoor geldt overigens: we weten niet of biologische producten daarom ook gezonder zijn.
Eigenlijk moet de conclusie luiden: er is nog meer onderzoek nodig om echt de gezondheidseffecten van verschillende teeltwijzen te meten. Dergelijk onderzoek naar biologisch eten is hard nodig.
Ondertussen lijkt het ons wel een aanbeveling dat biologisch eten minder pesticideresten bevat. Het kan zijn dat ook conventioneel eten onder de vastgestelde normen blijft, maar het is wel vaker gebeurd dat officieel veilig geachte hoeveelheden giftige stoffen toch schadelijk bleken te zijn.
Bron: volkskrant, NOS, Annals
(advertentie)
De lekkerste streekproducten thuisbezorgd
Streekbox selecteert verse producten van boeren uit de buurt. Net zo duur als in de supermarkt of bij de groenteboer.

Over de schrijver

5 gedachten over “Is biologisch eten echt gezonder?”

  1. Pikant is dat uit onderzoek blijkt dat biologische voeding grote verschillen kent, groter dan elders. De bewering dat DE biologische voeding gezond is niet houdbaar.
    De natuur kent zeer sterker giften, dus natuurlijke produkten zijn niet bij definitie gezond.

  2. Het heeft in mijn familie wel degelijk voordelen opgeleverd om biologische voeding te eten. Minder of geen adhd meer suikerspiegel stabieler, ziekte van crone is verbeterd. Geen darmkolieken, spasmen meer . Beter kunnen onthouden , Ik kan er nog wel een paar opnoemen , maar feit is als je lichaam minder hoeft te verwijderen aan toevoegingen dat het als vanzelfsprekend gewoon gaat reageren.
    J.B. van der Klaauw

  3. Kenmerkend aan de onderzoeken zijn de factoren waarop beoordeeld wordt. Vergelijkbaar is als een auto van LADA en Mercedes vergeleken worden. Op basis van de beoordeling dat ze allebei een ruitenwisser, een stuur en vier wielen hebben wordt dan gesteld dat niet gezegd kan worden dat de ene auto beter is dan de andere auto omdat je met beide voor de korte termijn van A naar B kunt rijden.

Reacties zijn gesloten.