Is biologisch eten echt gezonder?

Jan Willem Erisman Louis Bolk Instituut Bg 2
Foto: Eerlijkekost.nl

‘Biologisch voedsel is niet gezonder’ concluderen wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University na een recente onderzoeksanalyse. Een conclusie die veel discussie oproept. Is kiezen voor biologisch voedsel nog steeds slim? Het Louis Bolk Instituut vindt van wel.
Al 36 jaar doet het Louis Bolk Instituut onderzoek naar duurzame landbouw en de relatie tussen landbouw, voeding en gezondheid. Doorgaans in opdracht van ministeries, provincies, natuurorganisaties, waterschappen en bedrijven. Directeur Jan Willem Erisman vindt de conclusie van de Amerikaanse onderzoeksanalyse voorbarig. “Daaruit blijkt een heel beperkte kijk op voeding. De meeste onderzoeken richten zich tot nu toe op het vergelijken van enkele inhoudsstoffen zoals vitamines en eiwitten. Als je het zo bekijkt, bevat een biologische appel net zoveel van deze gezonde stoffen als een gewone appel. Maar daarmee heb je het effect van die biologische appel op de gezondheid van mensen nog niet onderzocht”, stelt Erisman. “Bovendien is nog maar een heel klein deel van de inhoudsstoffen onderzocht. Er zijn duizenden andere componenten die ook een functie hebben. Dit onderzoek toont vooral aan dat het te vroeg is om uitspraken te doen over gezondheidseffecten van biologische producten. Daarvoor is veel meer onderzoek nodig.”
Lees ook
Nonique: natuurcosmetica die goed is voor je huid én je portemonnee
Zoetekauwen opgelet: zo maak je zelf steviasiroop
Onderbroeken, kathedraal en fiets: bamboe kun je voor de gekste dingen gebruiken
Weerbaarheid
Onderzoek naar de gezondheidseffecten van biologische voeding blijkt behoorlijk ingewikkeld. “Gezondheid is een lastig begrip”, aldus Erisman. “Het hangt van meer af dan van voeding alleen. Ook leefstijl en genetische aanleg zijn bepalend. Als je gedegen onderzoek hiernaar wilt doen, moet je een of meer grote groepen lange tijd volgen. Dat is kostbaar en tijdrovend en dat kunnen wij niet alleen. Daarom proberen wij stappen te zetten met kleine gerichte studies en projecten. Een beter behapbare onderzoeksvraag is volgens ons: Vergroot biologische voeding je weerbaarheid? Hoe weerbaarder je bent, hoe beter je immers bestand bent tegen ziektes. In de biologische landbouw gaat het om de zorg voor een gezonde bodem. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen hoef je daarbij niet te gebruiken, want je wil juist de bodemvruchtbaarheid vergroten door het sluiten van kringlopen en het inzetten van resistente rassen. Zo ontstaat een landbouwsysteem waarin robuuste, weerbare planten groeien en droogteschade, ziekten en plagen minder kans krijgen.”
Lees het volledige interview met Jan Willem Erisman op Eerlijkekost.nl

Over de schrijver

3 gedachten over “Is biologisch eten echt gezonder?”

  1. Lees mijn commentaar nou es goed. En ook de pagina's waar de link naar toe wijst. Er staat nergens in mijn commentaar iets over weerbaar. Dat maakt Hkw er van. Dat is hun beperking.

Reacties zijn gesloten.