Is biologisch eten gezonder? Amerikaans kinderartsen twijfelen

Foto: Woodleywonderworks, Flickr

Het blijft de gemoederen bezig houden. Is biologisch eten nou gezonder of niet? Een nieuwe rapport van de Amerikaanse vereniging van kinderartsen is kritisch. Biologisch eten bevat minder gifresten en minder bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, maar heeft verder niet veel extra voedingswaarde en is duurder. En een gezin dat weinig te besteden heeft, zou, volgens het rapport, daarom beter goedkope en gezonde conventionele producten moeten kopen. “We willen niet dat gezinnen kleinere hoeveelheden van duurdere biologische producten consumeren, en dus hun totale inname van gezond voedsel, zoals groente, daarmee verminderen,” aldus Janet Silverstein, een van de auteurs.
Het rapport maakt zich echter ook zorgen over de restjes gif in eten: er is nog te weinig bekend over de effecten van gifresten op de gezondheid van kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor chemische stoffen.
Lees ook
Is biologisch eten echt gezonder?
Deze week kun je puur uit eten, overal in Nederland
Lekker & zonder chemische stoffen: tropisch geurende verzorgingsproducten van de noni-vrucht
Volgens het rapport van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen weten we wetenschappelijk gezien eigenlijk alleen dat de voedingswaarde van biologische producten niet zoveel verschilt van conventionele producten. Een biologische tomaat bevat vrijwel dezelfde stoffen als de met kunstmest opgekweekte en met gif bespoten conventionele tomaat.
We weten echter niet wat het effect van die restjes gif op de gezondheid is. Er is verrassend weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van biologische en andere teeltwijzen op volwassenen en kinderen.
Een maand geleden concludeerde Dr. Van de Vijver, een wetenschappelijk onderzoeker op het terrein van biologisch voedsel van het Louis Bolk Instituut, dit ook al: “Er zijn nog bijna geen studies gedaan naar de effecten [van biologisch of niet-biologisch eten] op mensen. […] De noodzaak groeit om daar wel onderzoek naar op te zetten.”
Het rapport van de kinderartsen benadrukt dat het belangrijk is om een gebalanceerd dieet te eten, met veel fruit, groente, hele granen en niet teveel vet. “Of het nou biologisch of conventioneel is, dit type dieet heeft bewezen voordelen,” aldus Janet Silverstein, een van de auteurs van het rapport.
De Vereniging maakt zich echter ook zorgen over de effecten van gifresten in het eten, met name de effecten op kinderen: “We hebben op dit moment gewoon niet het wetenschappelijk bewijs om te weten of een verschil in hoeveelheid pesticides impact heeft op iemands gezondheid gedurende het hele leven,” aldus Joel Forman, een van de andere auteurs van het rapport. “We weten wel dat kinderen, zeker jonge kinderen aangezien hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, in het bijzonder kwetsbaar zijn voor blootstelling aan chemische stoffen.”
Bron: Huffingtonpost , American Academy of Pediatrics

Over de schrijver

5 reacties op “Is biologisch eten gezonder? Amerikaans kinderartsen twijfelen”

 1. Klinisch rapport American Academy of Pediatrics toont voordelen van biologisch!
  De Amerikaanse Organic Trade Association is blij met het rapport dat op 22 oktober 2012 door de 'American Academy of Pediatrics' (AAP) gepubliceerd is. Hierin worden volgens de OTA de vele voordelen van biologische voeding benadrukt. Dit geeft ouders die in de war raken van de conflecterende marketingboodschappen over gezonde voeding volgens hen wat meer houvast. De OTA ziet het rapport zelfs als een belangrijke mijlpaal voor de biologische sector, het is voor hen een bevestiging van de vele voordelen die biologische voeding biedt!
  "OTA prijst de American Academy of Pediatrics – de autoriteit voor kinderartsen en ouders – voor het onderzoeken van de gezondheids- en milieuvoordelen van biologische voedingsmiddelen. De wetenschap aangehaald in dit rapport wijst duidelijk naar de positieve aspecten van de biologische landbouw", zegt Christine Bushway, OTA's uitvoerend directeur. Ze voegt er aan toe: "Deze informatie zal ouders helpen bij het nemen van beslissingen over wat ze hun kinderen te eten moeten geven."
  De volgende voordelen komen in het rapport naar voren (wordt in november gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics):
  * Lagere blootstelling aan pesticiden waarvan bekend is dat ze ziektes veroorzaken.
  * Lagere blootstelling aan resistente bacteriën.
  * Hogere heilzame niveaus van voedingsstoffen, zoals vitamine C, fenolen en fosfor.
  * Lagere niveaus van schadelijke stoffen zoals nitraten.
  * Rendementen die vergelijkbaar zijn met die van conventionele landbouwtechnieken, terwijl verontreiniging van het milieu vermeden wordt en het gebruik van fossiele brandstoffen lager ligt.
  * Lagere blootstelling aan pesticiden voor landarbeiders.
  * Lagere totale milieu-impact dan de conventionele landbouw.
  De co-auteurs Joel Forman en Janet Silverstein benadrukken in het rapport wel dat er behoefte is aan aanvullende studies om meer inzicht te krijgen in de langetermijneffecten van blootstelling aan pesticiden afkomstig van conventionele voeding en van de consumptie van vlees dat afkomstig is van dieren die met hormonen behandeld zijn. Er is ook behoefte aan meer informatie over de nutritionele aspecten van biologisch geteelde voeding.
  Bushway is het er mee eens dat er aanvullende studies nodig zijn om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van keuzes in het dieet op de lange termijn. "Het is duidelijk dat biologisch een goede optie is voor consumenten die hun familie niet bloot willen stellen aan pesticiden en antibioticaresistente bacteriën. Uit andere onderzoeken is al gebleken dat zwangere vrouwen en kinderen extra kwetsbaar zijn voor blootstelling aan pesticiden. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat biologische voeding breed verkrijgbaar is, wat de keuze voor de ouders eenvoudiger maakt."
  Bron: http://www.offg.eu/nieuws.html

 2. “We hebben op dit moment gewoon niet het wetenschappelijk bewijs om te weten of een verschil in hoeveelheid pesticides impact heeft op iemands gezondheid gedurende het hele leven,”
  Fout, Er is al veel wetenschappelijk bewijs dat pesticiden ongezond zijn.

 3. ""Het blijft de gemoederen bezig houden""
  Dat komt omdat de anti biologische lobbys bang zijn voor hun marktwaar. Kinderartsen die bang zijn dat ouders biologisch voedsel niet kunnen betalen? Pfffff, ze verzinnen steeds weer iets nieuws…

 4. In ieder geval wel voor de leefomgeving, de bijen bv, zonder wie we NIET kunnen. Die gaan massaal kapot door landbouwgif.
  En dat landbouwgif kun je voorkomen door massaal naar de biologische landbouw over te stappen.

Reacties zijn uitgeschakeld.