De laatste tijd is er twijfel over de milieuvriendelijkheid van spaarlampen. In een uitzending van Radar werd beweerd dat spaarlampen zorgen voor extra belasting van het elektriciteit, door zogenaamde “blindstroom”. Ook bevat de lamp giftige stoffen. Hoe zit het precies?
(Advertentie)
Stroom kan wel tot 50% goedkoper, lees hier hoe
Milieucentraal, een organisatie die onderzoek doet naar milieu-aspecten van allerlei consumentenproducten, noemt het een “fabel” dat spaarlampen slecht voor het milieu zijn.
In reactie op de uitzending van TROS Radar, zegt Milieucentraal: “Het klopt dat de energieleverancier voor het aanzetten van de lamp meer vermogen moet leveren dan het vermogen van de lamp. Dat verschil heet ook wel ‘blindvermogen’. Maar de blindstroom die ontstaat wordt niet verbruikt, die wordt terug geleverd aan het net. Over heel Nederland gemeten speelt blindstroom wel een rol. Maar de meeste blindstroom wordt veroorzaakt door elektrische apparaten en (industriële) machines, niet door spaarlampen.”
Ook over de schadelijke stoffen is Milieucentraal optimistisch: “In spaarlampen zit kwik. Maar het is een fabeltje dat ze daarom veel slechter zijn voor het milieu dan andere lampen. Als de spaarlamp wordt ingeleverd zoals het hoort (bij de gescheiden inzameling) dan komt het kwik niet in het milieu maar wordt het hergebruikt. Belangrijker is dat andere lampen indirect ook kwik opleveren. Bij de productie van elektriciteit uit kolen komt namelijk kwik vrij. Milieu Centraal heeft voor alle lampsoorten doorgerekend hoeveel kwik er vrijkomt tijdens de hele levensduur. De spaarlamp, de gloeilamp en halogeenlampen leveren uiteindelijk ongeveer evenveel kwik op. De kwikuitstoot van goede kwaliteit led-lampen is het laagst.”
Als een spaarlamp kapot valt, is het wel belangrijk de ruimte goed te ventileren en uit de buurt van de kapotte lamp te blijven, vanwege mogelijke kwikdampen. Spaarlampen kun je inleveren op veel punten, ook in winkels (o.a. Kruidvat en IKEA) en sommige scholen.
Als je twijfelt over spaarlampen, kies dan voor LED lampen. Gloeilampen hebben door hun hoge stroomverbruik verreweg de grootste milieubelasting.
Bron: Milieucentraal, de pagina’s Fabels over de spaarlamp en Energiezuinig verlichten
Lees ook
5 dingen die jij kunt doen om je energienota laag te houden
In Nederland betalen vervuilers niet, ze bepalen
Bereken je voordeel met goedkope windstroom
Is de spaarlamp wel zo milieuvriendelijk?
- Geplaatst door St. Maarten
- 23 november 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
2 gedachten over “Is de spaarlamp wel zo milieuvriendelijk?”
Wat nooit in berekeningen mee genomen wordt is dat warmte die een gloeilamp produceert nog niet verloren is. Een groot deel van de tijd dat wij in huis het licht aand oen draait ook de verwarming, door de warmte die een gloeilamp produceert hoeft er minder gestookt te worden.
Het gaat hier maar om een klein stukje rendament, maar als je alles mee wilt nemen telt dit natuurlijk ook..
Lees eens wat de ingenieurs en wetenschappers vinden van de schadelijke spaarlampen (voor mens, dier, natuur, mileu, portemonee, planeet aarde) in het boek 'Elektrostress en Gezondheid door prof. dr. ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc
Reacties zijn gesloten.