Is de tijd van goedkoop eten voorbij?

Pizzodisevo, Flickr.com
Pizzodisevo, Flickr.com

Het lijkt er sterk op dat voedsel dezelfde kant op gaat als olie; de prijzen nemen in rap tempo toe en de tijd van goedkoop inslaan is voorbij. De vraag groeit sneller dan ooit, terwijl het aanbod steeds beperkter lijkt te worden. De wereldbevolking neemt gemiddeld met 1 procent toe, China groeit jaarlijks met gemiddeld 9 procent en de vleesconsumptie neemt in China, India en Brazilië in razend tempo toe. Aan de andere kant hebben boeren te maken met steeds strengere regels, wordt hun oogst ook gebruikt voor biobrandstof én vallen de oogsten regelmatig tegen door slecht weer.

Voedsel wordt duurder
Volgens de Wereldbank moet er in de komende jaren veel meer graan geproduceerd worden, om te voldoen aan de toenemende vraag. In 2030 zal er naar verwachting 50 procent meer voedsel nodig zijn, terwijl hiervoor minder landbouwgrond beschikbaar is. Omdat de vraag nu al sterker is dan het aanbod, schieten de prijzen omhoog. Toch rekenen boeren nog niet alle verhogingen door en is de verwachting dat tegen het einde van het jaar nog grotere prijsstijgingen volgen. Met name vlees wordt veel duurder; voor het produceren van een kilo rundvlees of een kilo varkensvlees is respectievelijk 7 en 4 kilo graan nodig. De prijs van graan is door enorme droogte tussen juni en juli al met 10 procent gestegen, en dit zal naar verwachting alleen maar doorzetten.
Doorgaan met biobrandstof?
Met deze ontwikkelingen in het achterhoofd, rijst de vraag of het wel verstandig is om verder te gaan met biobrandstof. Alleen in Amerika werd in 2011 al 120 ton maïs gebruikt om biobrandstof te maken, terwijl de United Nations Food and Agriculture Organisation mensen opriep om juist minder maïs te gebruiken. Een van de belangrijkste voordelen van biobrandstof, voordelig en pijnloos klimaatverandering tegengaan. Nu blijkt dat maïs waarschijnlijk ook hard nodig is om te eten, kan beter gekeken worden naar een alternatief, waarvoor geen of veel minder voedsel gebruikt kan worden.
Bron: Guardian
Lees ook:
“My Louis is een vuilniszak waarmee je gezien mag worden”
Streekbox bezorgt verse streekproducten bij je thuis
Is biologisch eten echt gezonder?

1 reactie op “Is de tijd van goedkoop eten voorbij?”

  1. er is genoeg eten op de wereld,maar de grote heren willen rijk worden aan al het eten,het zijn zakkenvullers,vooral in nederland,ik koop alles in duitsland veel en veel goed koper en veel beter

Reacties zijn uitgeschakeld.